Меглена Кунева: Русия не успя да раздели Европа

0
Европа очакваше Русия да преосмисли поведението си, да се изтегли от Украйна
Европа очакваше Русия да преосмисли поведението си, да се изтегли от Украйна

Европа очакваше Русия да преосмисли поведението си, да се изтегли от Украйна

"Геополитиката не е пространство, а преди всичко е идентичност. Европейската идентичност това е в много сложна ситуация днес. Затова много трудно минават някои решения на Европейския съюз. Ако всички страни започнат да страдат от решението на една, тогава това се превръща във всеобщ проблем", каза Меглена Кунева, посланик на ЕС пред Съвета на Европа, бивш вицепремиер, главен преговарящ и първи български еврокомисар, гост в предаването "Това е България" на Радио "Фокус".

Проблемите с енергетиката и емигрантския проблем показаха на практика това как рефлектират различните решения върху отделните страни, които решения същите тези страните от ЕС взимаха, стана ясно от думите на Меглена Кунева.

"Когато започнахме да взимаме общи решения, се видя, че имаме обща европейска идентичност".

По въпроса за единодействието на Европа спрямо Русия и нападението над Украйна, Кунева каза: "Русия не успя да раздели Европа и единодушието се прояви по много категоричен начин. Проявата на това единство е не просто да заклеймим войната и да се върнем на масата на преговорите, а просто че не можем да бъдем в една организация, поради различна ценностна система".

"Съветът на Европа е единствената организация, която изключи Русия от редиците си. Не територията, не общото разбиране за политика, а именно идентичността защити Съветът на Европа", каза Кунева.

Страните членки имат общи ценности и когато една страна не може на ценностна основа да изпълнява Устава, то тази страна не може да е член на този Съвет, стана ясно от думите на първия български еврокомисар.

"Русия отдавна и често не изпълнява решенията на съда. Най-яркият случай е с правата на Навални и неговото задържане. Тогава Съветът на Европа не изключи Русия, но когато тя отвори война в Украйна, тогава Съветът не можеше да не я изключи", каза още Кунева и допълни: "Това решение не беше лесно. Ние го взимахме по времето на две много мъчителни седмици, не поради различните оценки за това какво се случва с Украйна, а заради идеята, че изключването е много радикална мярка, защото в страна като Русия живеят и хора като Навални".

"ЕС в много случаи опитва всичко възможно, преди да вземе кардинално решение. Европа очакваше Русия да преосмисли поведението си, да се изтегли от Украйна, от Крим. Русия не направи нищо, а се опита да раздели Европа. Опитахме всичко възможно, но накрая взехме решението за изключването ѝ от Съвета на Европа единодушно", допълни Кунева.

"Това беше много жестоко събуждане, защото се видя, че Русия не преосмисли поведението си и не направи крачка към цивилизования свят. Русия не може да принадлежи към демократична, многостранна дипломация", каза още тя.

Меглена Кунева сподели философията, която е заложена в основата на намирането на мястото на българската идентичност в света на голямата политика и в Европа, цитирайки Хавиер Солана: "Ако ние се движим с по-бавна скорост, отколкото светът се движи, това означава, че изоставаме".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    6
    За ТаЯ
    СъД и прокуратура няма ли,следствие?
  • 7
    5
    АЕЦ КОЗЛОДУЙ
    Защо подписа за АЕЦ НДСВ ?
  • 7
    4
    Не,не г-жа Кунева ( ПРЪМОВА )
    Европа няма какво да дели с Русия,Европа,Европа и САЩ.
  • 9
    3
    харакири
    Тази кукувица как не я е срам да се появява? от къде я изкопахте? Да нанесе толкова вреди на държавата си и да дава акъл си е чиста проба гьон суратлък. Позор!
  • 10
    2
    Кунева е...
    мръсен грозен боклук
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари