Медиците на Спешното в Русе с ленти "Аз протестирам срещу насилието"

0
Медиците на Спешното в Русе с ленти "Аз протестирам срещу насилието"
Видео: БГНЕС

Екипите на "Спешна помощ" в Русе се присъединиха към протеста на колегите си от София. В момента в Центровете за спешна помощ в Русе, Бяла, Сливо поле, Ветово и Две могили върви подписка, с която медиците настояват за безопасни условия на работа и законова защита срещу нападенията над екипите.

Тъй като нямат право да стачкуват ефективно, служителите на "Спешна помощ" носят лентички на реверите си, на които пише "Аз протестирам срещу насилието" . Линейките пък имат на предното и задното стъкло табели "Протест срещу насилието над екипите на СМП". Медиците разказват, че проявите на агресия към тях са често явление, а вместо да бъдат защитени от закона, те получават единствено допълнителен стрес. При един от случаите, когато афектиран мъж напада линейка и чупи стъклото й, той е наказан само да заплати щетите.

"Просто нямаме закони, които да ни защитават. Министерството на здравеопазването обеща да има паник бутони, да има закон против това насилие и при телесни повреди – средна или тежка телесна повреда, да има затвор. Нищо подобно. Продължаваме да бъдем обиждани и нападани, нямаме закони, затова защитаваме и подкрепяме колегите от София ", казва фелдшерът Весела Пенчева.

От "Спешна помощ" настояват да се въведе най-сетне категоризация на повикванията по спешност и да се гарантира юридическата защита на екипите. Протестът засега е безсрочен.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари