МД "Елиас Канети" стана бенефициент по схема за безвъзмездна финансова помощ на програма на ЕС

0
Концепцията ще позволи на децата с друг майчин език, различен от българския, да получат оптимална езикова подготовка по български език за успешен старт в училище
Концепцията ще позволи на децата с друг майчин език, различен от българския, да получат оптимална езикова подготовка по български език за успешен старт в училище

Международно Дружество Елиас Канети - Русе стана бенефициент по схема за безвъзмездна финансова помощ на програма Еразъм+ на ЕС, по ключова дейност 2 (КД2) № 2015-1-BG01-KA201-014306 "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”, и по-специално „Стратегически партньорства в сферата на училищното образование”.

В одобреното проектно предложение МД Елиас КанетиРусе е водеща организация, а партньори са Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (Германия), Великотърновски Университет „Св. Св. Кирил и Методий” (България), Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” (Румъния), Амалипе - Център за междуетнически диалог и толерантност (България), ОУ „Ангел Кънчев”- Русе (България), ОУ „Алеко Константинов” - Русе (България), ЦДГ „Червената Шапчица” - Русе (България).

Основната цел на LAD проекта е да се създаде научно обоснована концепция за обучение по български като втори език за предучилищна възраст и първи клас. Концепцията ще позволи на децата с друг майчин език, различен от българския, да получат оптимална езикова подготовка по български език за успешен старт в училище, съобщават още от Международно дружество Елиас Канети.

С това LAD-проектът допринася за постигането на образователните цели на стратегията Европа 2020, съобразно която броя на отпадналите от училище деца трябва да пaдне под 10% до 2020 г. По този начин ще се противодейства и на нарастващия аналфабетизъм в България, дължащ се до голяма степен и на ранното отпадане от образователната система.

Проектните дейности: Разработване на учебни материали за български като втори език за деца в предучилищна възраст (5 г. и 6 г.) и първи клас (7 г.). Учебните материали ще бъдат разработени на визуално-игрова основа, мотивиращи говоренето, събуждащи детското любопитство и креативност.

Разработване на методология за преподаване на български като втори език Подготовка и обучение на педагози по изготвената методология. Разработване на модел за работа с родители. Обучение на двуезични мултипликатори за работа със семейства. Прилагане на концепцията в партньорските училища.

Активно приобщаване на родителите в образователния процес на децата им. Информационни срещи за повишаване на осведомеността и сенсибилизация за тематиката и за разпространение на разработената методика.

Общият резултат, който LAD проектът цели, е да се подобри  езиковото обучение по български език като втори за деца с друг майчин език в предучилищна и начална училищна възраст, съобщават още от Международно дружество Елиас Канети.

Доброто владеене на български език е от решаващо значение за децата не само за успеха в училище, интеграцията в обществото и личностното им развитие, но и за бъдещите им възможности на пазара на труда в България.

Проектът стартира на 01.09.2015 г., срокът за изпълнение на всички предвидени дейности е 36 месеца, а приключването е не по-късно от 01.09.2018 година. Управлението на проекта се осъществява от МД Елиас Канети - Русе.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари