Масово кръщене на деца в Русе

1

Тази сутрин, в Катедрален храм „Св. Троица“, Движение за национална кауза проведе масово кръщене на 30 деца.

Инициативата се проведе под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освободиха участниците в кръщенето от задължителната такса.

Актьорът Александър- Сано стана кръстник на малчуганите в Русе. На събитието присъстваха заместник-кметът по комунални дейности в Община Русе Наталия Кръстева и директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.

Кръстева връчи поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. „Дейността, с която се занимавате, е достойна за възхищение, а инициативите Ви, насочени към подобряването на демографските условия в страната, са важна и значителна мисия в днешното съвремие.“ се казва в адреса от русенския градоначалник. От своя страна, организаторите на събитието удостоиха Община Русе със сертификат за особен принос и с признание към дейността и постигнатите резултати на общинската програма „Асистирана репродукция“, в подкрепа на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

Началото на събитието се състоя в 11:00 ч., едновременно с още 9 големи български града. Това е най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – Националното кръщене. Инициативата се проведе под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освободиха участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дариха безвъзмездно кръщелните свидетелства. В кампанията „Направи го за България” се  включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Родителите-участници имаха възможност да избират за кръстници, освен свои близки, и популярните лица на събитието, сред които Антон Хекимян, Славена Вътова, Александър Сано, Део, Владо Николов, Хилда Казасян и много други обществено значими личности. Традиционното сребърно кръстче – символ на вярата, подариха г-жа Н. Беширова и SSG Jewlery. Към каузата за повече деца в България, се присъединиха „Пуфис“ и „Тео Бебе“, които бяха подготвили специална изненада за всяко бебе, участник в кампанията.

Националното кръщене отбеляза финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигури минимум 1 лев на фондация „Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

Медийни партньори на кампанията „Направи го за България“ са „БТВ Медиа Груп“, „БТВ Радио Груп“, вестник „24 Часа“ и списание „9 месеца“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари