Mасови съкращения в русенски фирми

2
1 година на борсата и след това до пенсия – без работа. Кой ще ни вземе оттук нататък
1 година на борсата и след това до пенсия – без работа. Кой ще ни вземе оттук нататък Видео: БНТ

Масови съкращения в две русенски фирми.

ЕГГЕД, която осигурява тролейбусния транспорт на града, освобождава 46 от контрольорите заради въвеждането на електронните билети. Веригата „Пенимаркет” също освобождава 36 човека, защото закрива магазините си в града.

От началото на следващия месец трябва да бъде въведено електронното таксуване в градския транспорт на Русе. Затова тролейбусният превозвач е обяви, че ще освободи 46 кондуктори и продавачи на билети. Повечето от тях са в предпенсионна възраст и се страхуват, че няма да могат са намерят работа.

„1 година на борсата и след това до пенсия – без работа. Кой ще ни вземе оттук нататък”, разказа един от потърпевшите.

Екип на Бюрото по труда вече се срещал хората от тролейбусната фирма – основните предложения към тях са били за работа в шивашки фирми.
Шофьорите пък коментираха, че с въвеждането на електронното таксуване, докато пътниците свикнат, няма да могат да спазват графиците си:

„Ще се закъснява много повече, защото ще се таксува от една врата. Повече народ има на някои спирки и няма как да определиш – на една 5 минути може да се забавиш, на друга – 10.”, обясни причината шофьорът Николай Керезов.

Шофьорите са притеснени също, че задълженията им ще се увеличат, а за заплащането нищо не се споменавало.

„Пак ще си останем на минималната заплата, което е много тежко за нас, защото сме втора категория труд, а ни сравняват с нискоквалифицирани – чистачки, миячки. А всичко пада върху нас поддръжка на тролеите, чистота, обслужване на хората”, категоричен беше водачът Николай Николов.

Шофьорите са направили подписка до ръководството на тролейбусната фирма да им бъдат увеличени заплатите за сметка на част от освободения фонд работна заплата от кондукторите. Има водачи обаче, които вече са подали молби за напускане.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари