Мария Толева: Синдромът на хроничната умора има своето естествено решение

3
"Хората често приписват загубата на енергия на възрастта или обстоятелствата в живота им, като по този начин игнорират заболяването", разказва Мария Толева
"Хората често приписват загубата на енергия на възрастта или обстоятелствата в живота им, като по този начин игнорират заболяването", разказва Мария Толева Снимка: Личен архив

При съвременния ритъм на живот и негативен информационен фон е много трудно да се избегне стресът и емоционалното преумора. Още по-лошо е, ако умората се натрупа и след това започне да идва не само в края на работния ден или седмица, но почти постоянно. Това означава, че е време най-накрая да чуем „сигналите за помощ“, които организмът ни изпраща

Появата на синдром на хронична умора е свързана с развитието на специфична невроза на централните регулаторни центрове на автономната нервна система. Ако не се лекува, този синдром може да се превърне в депресия, както и да причини инфекциозни и алергични заболявания, разказва русенката Мария Толева

Причините са разнообразни. Синдромът на хроничната умора е заболяване на цивилизованите страни. В риск са хората, чиято работа е свързана с повишена отговорност,но при настоящата ситуация , никой не е имунизиран от това неприятно заболяване. Постоянен стрес , хронични заболявания, вирусни инфекции и дисбалансирано  емоционално и интелектуално натоварване - всичко това увеличава шансовете за синдром на хронична умора дори в ранна възраст.

Симптоми на хронична умора

Основният симптом на хроничната умора е необяснимата постоянна умора, която намалява работоспособността няколко пъти. Това се отразява в  психо-емоционалното  състояние на човека,  значително утежнява ежедневието и пречи на комуникацията  дори и с  близките. В допълнение, хроничната умора може да доведе до главоболие, влошаване на паметта, безсъние, гадене и др. Поради разнообразието от симптоми, заболяването е трудно за диагностициране.

Хроничната слабост и умора се появяват постепенно и човек може дълго време да не осъзнава,че състоянието му е рисково. За съжаление хората често приписват загубата на енергия на възрастта или обстоятелствата в живота им, като по този начин игнорират заболяването и влошават ситуацията.

Важно е да обърнете внимание на следните признаци на хронична умора навреме:

 Основен признак:   Постоянен  спад  на силите и  прогресивно  намаляваща    работоспособност    

- Бърза умора. Ако действията, които преди са били лесни, се превърнат в огромен проблем, тогава трябва да обърнете специално внимание на това. И това се отнася не само за бизнес въпроси: кратка разходка, среща с приятели или дори пътуване до магазина може да бъде придружено от умора.

- Промени в настроението. Друг симптом на хронична умора могат да бъдат промените в настроението, от пълна апатия до изблици на гняв.

- Нарушения на съня: сънливост, безсъние, некачествен , повърхностен или периодичен сън.

- Главоболие  с различна интензивност, характер или продължителност.

- Проблеми с паметта и концентрацията: влошаване на настроението, затруднено запомняне на информация, раздразнителност.

- Намален имунитет. Например, чести болки в гърлото,вирусни инфекции, обостряне на хронични заболявания.

 - Повишена телесна температура.

Лечение и профилактика

Хората , които са забелязали дори и част от посочените симптоми, трябва да обърнат внимание на начина си на живот.Препоръчителни са възстановителни процедури, назначени от лекар или кинезитерапевт. Желателно е да си вземете отпуск , да си починете сред природата, категорична е Мария Толева.

Подобрете  качеството на съня си, за да се чувствате отпочинали  при събуждане. Изследвайте  се  за  дефицит  на витамините  В12 и  Д, както и за серумно желязо и други показатели, които ще ви препоръча лекар, според  личния ви здравен статус.

Тъй като много хора се оплакват от симптоматика на хронична умора, след прекарани вирусни инфекции аз препоръчвам следните продукти:

Стимагра Херб - Съдържащите  се  билки  в  тази тинктура засилват кръвообръщението  и  компенсират  кислородния  глад  на клетките, премахвайки  чувството  за  умора.

Спирулина  таблетки - Регулира обмяната на веществата, възпрепятства задържането на токсични вещества в организма и компенсира витаминната и минералната недостатъчност. 

Мурсалски тоник с мумийо - Натурален витаминен минерален комплекс, възстановяващ  виталността на организма

Артишок плюс - Детоксикира организма от голямото количество приети медикаменти.

Освен това Мария Толева препоръчва ежедневни разходки. Така организмът повишава собствената си енергия, подобрява се работата на кръвоносната система,  заздравява костите и най-важното - премахват се напрежението и стресът, които са в основата на хроничната умора. Самата тя често отива сред природата, не само за да се разходи, но и за да попие от положителната й енергия - нещо, което градските хора често пренебрегват. 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари