Мария Габриел: Не постигнахме съгласие за бюджета

0
Законът за държавния бюджет бе подкрепен от всички с изключение на КТ „Подкрепа, каза още вицепремиерът
Законът за държавния бюджет бе подкрепен от всички с изключение на КТ „Подкрепа, каза още вицепремиерът Снимка: БГНЕС

Законът за държавния бюджет бе подкрепен от всички с изключение на КТ „Подкрепа, каза още вицепремиерът

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди трите най-важни бюджета – на НЗОК, на държавното обществено осигуряване (ДОО) и Закона за държавния бюджет за 2023 г. По отношение на НЗОК не се постигна съгласие – единствено от Българската търговско – промишлена палата се въздържаха от подкрепа. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Габриел уточни, че държавата все пак ще поема разходите по ин-витро процедурите. „По Бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) съветът не постигна единодушно съгласие, тъй като Асоциацията на индустриалния капитал и КТ „Подкрепа“ не подкрепят. Закона за държавния бюджет бе подкрепен от всички с изключение на КТ „Подкрепа“, каза още вицепремиерът.

Финансовият министър Асен Василев поясни, че Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепи макар и не единодушно и трите бюджета.

„6 организации подкрепиха бюджета на НЗОК, 5 на ДОО и 6 организации подкрепиха държавния бюджет. Държавният бюджет е в рамките на 3 % дефицит, 1,8 % ръст на икономиката, 8,7 % инфлация, запазени социални плащания и политика на по доходите на служебния кабинет, като тя е надградена в някои случаи, където има недостиг, прецизирани капиталови разходи по начин, който осигурява, че всички проекти с избран изпълнител ще бъдат напълно финансирани“, каза още Василев.

Проектите, където поръчките още не са започнати да се пускат, а са извадени от капиталовите разходи, но има резерв, с който да ги покрием, а поръчките, които са в процес на избор на изпълнител министерство по министерство са изговорени, така че тези, които има вероятност да се случат до края на годината и да се направи плащане по тях, да бъдат включени“, поясни финансовият министър.

Друго перо за намаляване на разходите бе в частта издръжка. Заложен е 100 % дивидент от държавните дружества, имаме уверения че ще се случи, както и повишение на данъчните и неданъчните приходи в бюджета. Общото увеличение на приходите е с над 4,5 млрд“, заяви още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Любо-питко
    А бе това нещо травестит ли е или само мяза на такъв?
  • 7
    1
    Русенец
    Увеличение с 4,5 млрд . Имат много здраве с философията " бедна държава".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари