Мариана Кукушева: Българският хляб се произвежда от българска пшеница

0
Кукушева обясни, че не се използва украинска пшеница, защото когато една продукция не отговаря на фитосанитарните условия, тя става рискова за преработвателя
Кукушева обясни, че не се използва украинска пшеница, защото когато една продукция не отговаря на фитосанитарните условия, тя става рискова за преработвателя Снимка: БНТ / стоп кадър

Кукушева обясни, че не се използва украинска пшеница, защото когато една продукция не отговаря на фитосанитарните условия, тя става рискова за преработвателя

"Българският хляб се произвежда от българска пшеница", това заяви в ефира на БНТ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя подчерта, че не се използва украинска пшеница, защото когато една продукция не отговаря на фитосанитарните условия, тя става рискова за преработвателя, защото е възможно да се зарази цялата среда в предприятието. А да се изчисти то от микроорганозмите е толкова трудно и скъпо, че е по-изгодно да се бутне сградата.

"Внос на украинско брашно в България няма и внос на украинска пшеница за хлебопроизводствени цели също няма", заяви тя.

"Ако има повишаване на цената на хляба, то би било следствие на повишаване на цената на труда", каза още Кукушева. Тя изтъкна, че нулевият ДДС на брашното не означава замразяване на цената.

Мариана Кукушева уточни, че ако до преди месец се е внасяла украинска пшеница, тя се е ползвала основно за фуражи, защото украинските продукти не отговарят на нашите изисквания за фитосанитарен контрол. И посочи, че в момента България има излишък от 1 200 000 тона пшеница, която миналата година по това време е била с два пъти по-висока цена.

"Днес вече е с ниска цена, няма търсене, защото се отвориха коридорите към един огромен пазар, който беше наш пазар - това е турският и арабският пазар, и колегите с реколта 2022, която не е реализирана, трупат огромни загуби, защото съхранението е свързано с енергийни разходи", поясни Кукушева.

Тя подчерта, че този проблем може да бъде решен в диалог с изпълнителната власт. Уточни, че силозите на мелниците са пълни още от август, септември до жътва 2023 година.

"Ние купихме пшеница на много по-високи цени, но това е борсова суровина", заяви тя.

Според зърнопроизводители, обаче, у нас няма механизъм, който да следи каква стока влиза в страната от ЕС.

Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите заяви, че това, което притеснява българските зърнопроизводители и част от европейските, е вносът, който влиза в Европейския съюз. Тя потвърди, че в България има стока в складовете.

„Като се внесе стока от Украйна или трети страни, стоката остава в България, не стига до страните, които имат нужда и това определено води до сътресения на пазара“, каза Жекова.

Българските земеделци настояват да имат яснота какво влиза в страната, къде се съхранява, как се преработва и как излиза от България. По думите на Жекова българската държава няма механизъм, по който да следи каква е стоката, която влиза у нас. Разчита се на анализи, които са направени в други държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ...
    ЛЪЖИ ! МРЪСНА МАФИОТСКА СГАН. СИЛОЗИТЕ С БЪЛГАРСКА ПШЕНИЦА СА ПЪЛНИ НА ДВЕ ТРЕТИ. С КАКВО СЕ Е ХРАНИЛА СТРАНАТА ДОСЕГА, С ТРИЦИ ? ДОЛНИ БОКЛУЦИ ! ХЛЯБЪТ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА ТРОШЛИВА ЛЕПКАВА ПОМИЯ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари