Манолова: Г-н Борисов, докажете, че не сте опънал политически чадър над колекторските фирми!

1
Сложете юзди на колекторите, които тормозят над 1 милион души у нас
Сложете юзди на колекторите, които тормозят над 1 милион души у нас

Мая Манолова поиска от Борисов да сложи юзди на колекторите, които тормозят над 1 млн. души у нас

Г-н Борисов, отново сме под прозорците ви – подаряваме ви готов законопроект за колекторите. Така Вие и вашите депутати ще можете да го внесете и гласувате, за да докажете, че не сте разпънали чадър над колекторските фирми и сте на страната на гражданите, а не на страната на икономически силните.

Това каза при внасянето на законодателните предложения за регламентиране работата на колекторските фирми лидерът на Гражданската платформа „Изпарви се.БГ” Мая Манолова днес пред Министерския съвет. Тя внесе проектозакона в сградата на парламента до Министерския съвет в 11,00 ч. и задочно се обърна към премиера Борисов, че така прави подарък за него и неговата парламентарна група.

Подарявам на премиера Борисов този законопроект за колекторите, за да сложи юзди на колекторските фирми. Това е идеална база за консенсус на всички политически партии в парламента – така ще покажат, че стоят на страната на гражданите, а не гонят политически дивиденти, подчерта Манолова.

По думите й не може всеки осъждан и криминално проявен да става колектор или служител в колекторска фирма. Манолова добави, че по данни на Асоциацията на колекторските агенции само за една година те са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.4 млрд. лв. при среден размер на дълга от 1161 лв.

Този законопроект ще даде глътка въздух на хората срещу рекета на колекторите, посочи Манолова и подчерта, че закони като този, важни за обикновените хората, са подминавани от  политическите партии в парламента. Преди почти година внесох закона за частния фалит, но той още не е приет, въпреки че по време на тази криза той би дал втори шанс на хората, даде пример Манолова.

Тя посочи, че в закона за колекторите е заложено изискването те да имат поне 500 хиляди лева капитал, да са регистрирани в специален регистър, а контрол върху дейността им да осъществяват КЗП, министърът на икономиката и БНБ – в случаите на дългове по лизинги, кредити и др. Въвежда се още забрана длъжникът да бъде търсен по всяко време в дома му, на работното му място, да бъдат тормозени съседите му и семейството му, да се лепят съобщения за дълга му на публични места. Предвидено е също, дълговете да се събират, само ако длъжникът е съгласен, не ги оспорва и е посочил конкретен колектор.

Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор, обясни още Манолова.

Сред санкциите, които тя изброи, са глоби за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за самите колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения. Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

Манолова подчерта, че законодателните промени са адресирани до премиера Бойко Борисов, в качеството му и на председател на ГЕРБ, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът в сила възможно най-скоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари