Малцина излязоха с маски на протеста в Русе

4
Въпреки масовото възмущение срещу замърсяването в социалните мрежи, единици бяха хората, които се включиха в акцията
Въпреки масовото възмущение срещу замърсяването в социалните мрежи, единици бяха хората, които се включиха в акцията Видео: Русе Медиа

Протест за мръсния въздух се състоя тази сутрин в Русе.

Пред най-голямото училище в града – СУ „Васил Левски“, трябваше да се съберат деца и родители с маски на лицата, за да изразят недоволството си от екологичната обстановка, предава Русе Медиа. Въпреки масовото възмущение срещу замърсяването в социалните мрежи, единици бяха хората, които се включиха в акцията.

Поводът, който преля чашата на търпението, бе пожарът на сметището, заради който в града се носи няколко дни миризма на изгоряло. Но хората от няколко години недоволстват от институциите, според които няма замърсяване на въздуха и всички показатели са в норма.

„Искаме да покажем на всички, на цялата държава, на управници, на кмет, на всички, че повече нашите деца не могат да дишат този мръсен мизерен въздух, който ги трови малко по-малко, ден по ден и нашият град ще опустее“, сподели Маргарита Георгиева.

Десимира Бабаджанова е притеснена за здравето на двете си деца. „В Русе вече понятието да излезем на разходка на чист въздух няма, вече масово в семействата се говори затворете прозорците, отново мирише. Това е просто недопустимо и продължава вече години наред. Просто вече не се търпи, не може ние сутрин да пускаме децата си с притеснение на училище. Преди два дни беше някакъв ад сутринта, дори се замислих дали да не ги оставя вкъщи, кое е по-безопасно за тях“, коментира тя.

Участниците в днешния протест бяха разочаровани от липсата на подкрепа от страна на русенци, тъй като проблемът е за всички, но малцина се осмеляват да заявят гражданска позиция.

Не е нормален този геноцид, който се случва в града, ние сме принудени да ходим общо-взето с маски, защото всъщност, ако не ходим, чак не ми се мисли. Жалкото е, че в този умиращ град явно институциите първо не си вършат работата, това е факт, лошото е гражданите обаче също спят“, обобщи Андреана Тодорова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари