Майка спечели битка срещу системата за живота на детето си

0
НЗОК вече осигурява животоподдържащи хранителни добавки на момиче с рядко заболяване
НЗОК вече осигурява животоподдържащи хранителни добавки на момиче с рядко заболяване Видео: Bulgaria On Air

20-годишната Кристина Петрова от Добрич е с рядкото генетично заболяване пропионова ацидурия.

Болестта причинява непоносимост към белтъка. За заболяването няма лечение, а за да се живее с него е нужна специална храна, струваща 1500 лева на месец.

Ако Криси спре да я приема, в нейното тяло ще се натрупа амоняк, кoето може да доведе до фатален изход.

До пълнолетието на пациентите в това състояние този разход се поема от държавата.

След като Криси навършва 18 обаче семейството ѝ се оказва в безизходица и търси решение. Многократно търси съдействие от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откъдето получава множество откази, разказва Bulgaria On Air.

Така Криси и нейните близки се оказват в безизходица и без алтернативен изход.

Предаването "Директно" разказа историята на Криси в края на 2019г.

И така началото на тази година тогавашният директор на НЗОК проф. Дечо Дечев изпрати писмо на здравния министър по това време Кирил Ананиев, в което се казваше:

„Към настоящия момент, съгласно Наредба № 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане (Наредбата), НЗОК заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като лицата навършат 18-годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК. Съгласно чл. 6, т. 9 от Наредбата за лица над 18 години не се заплаща за закупуване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели".

Малко по-късно, след съдебно дело, дълга битка със сиsтемата и последвалата медийна намеса, бе взето решение държавата да заплаща скъпоструващите хранителни добавки за пациентите с това заболяване и след навършването на 18г.

Случаят на Криси не е единствен. Проблем с животоподдържащи храни и надбавки имат много българи под и над 18-годишна възраст.

Как е Кристина сега и как се стигна до позитивната развръзка - разговор с майката на младото момиче Ани Петрова в предаването ‚,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук