Магистрати атакуват любимеца на Бойко с яйца и домати

0
Нямаме право на стачка, но ще замерваме министър Горанов с яйца и домати, ако се наложи
Нямаме право на стачка, но ще замерваме министър Горанов с яйца и домати, ако се наложи

Съдиите, прокурорите и следователите ще излязат на протест, ако финансовият министър Владислав Горанов не оттегли незабавно предложението си заплатите на магистратите да се „вържат” към  бюджета и да се променят всяка година.

Тази готовност заявиха в безпрецедентно общо отворено писмо петте съсловни организации на магистратите - Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, пише Марица.

То е изпратено до председателя на парламента Цeцка Цачева, до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Христо Иванов и до самия Горанов. Нямаме право на стачка, но ще замерваме министър Горанов с яйца и домати, ако се наложи, пишат редови магистрати в съдебните форуми, които са пълни с коментари по горещата тема.

В писмото си те напомнят, че в момента законът определя не само магистратските заплати чрез  средномесечните възнаграждения в обществения сектор, а и тези на депутатите, на председателя на Народното събрание, на президента, на съдиите в Конституционния съд и на министрите.  

Изпълнителната власт посяга на независимостта на съдебната. Това е диктат. Това бе изводът от двучасовия дебат във Висшия съдебен съвет на вчерашното извънредно заседание. То бе с една-единствена точка в дневния ред - обсъждане на предложения от Министерството на финансите размер на бюджет на съдебната власт за 2016 г., който е със 70 млн. лева по-малко от предложението на Висшия съдебен съвет.

 ВСС реши още  да сигнализират Комитета на министрите на Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските съдии, Консултативния съвет на европейските прокурори и Европейската комисия за нарушаване на международно изразени стандарти относно независимостта на съдебната власт.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари