Следователи, прокурори, съдии и полицаи са били "на заплата" в "Осемте джуджета"

2
Това твърди Любена Павлова пред АКФ
Това твърди Любена Павлова пред АКФ Видео: АКФ

Това твърди Любена Павлова пред АКФ

Любена Павлова, бивша съпруга на ексръководителя на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, отрича да е виждала и да се познава с някогашния му колега и настоящ депутат от ДПС Делян Пеевски.

Тя обаче признава, че много следователи, прокурори, съдии и полицаи са били "на заплата" в схемата за влияние в съдебната система, изградена и ръководена от Еврото от несъществуващия вече столичен ресторант "Осемте джуджета".

Това става ясно от втората на част на интервюто с Павлова, публикувана от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ) в петък, пише Свободна Европа.

На някои се даваше по 2000, на други се даваше по 5000, имаше по 10 000, имаше и по 20 000.

"На някои се даваше по 2000, на други се даваше по 5000, имаше по 10 000, имаше и по 20 000", заявява тя с уточнението, че сумите са в левове.

Затвореният вече ресторант "Осемте джуджета" доби широка известност през лятото на 2020 г., покрай едноименното разследване на АКФ за изземването на част от бизнеса на асансьорния производител Илия Златанов.

Петров в момента е в неизвестност и се издирва. Той получи задочно обвинение в принуда и незаконни записи веднага, след като АКФ публикува първата част от интервюто си с Павлова. Междувременно ГДБОП задържа един от героите в разследването "Осемте джуджета" - бившият боксьор Кристиян Христов, на когото Златанов приписва свои фирмени дялове. Христо беше освободен от ареста в петък.

В първата част от интервюто си Любена Павлова посочи като "основен помощник" в корупционната дейност на бившия си мъж заместника на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. По думите ѝ той многократно е посещавал "Осемте джуджета".

По отношение на главния прокурор Иван Гешев, с когото Сарафов влезе в открит конфликт през последните седмици, Павлова твърди, че никога не го е виждала в ресторанта при Еврото.

Снимките със Сарафов

Версията на самия Сарафов е, че Гешев е ходил в "Осемте джуджета" много по-често от него. По повод разпространени от АКФ снимки с него, Петьо Еврото, Любена Павлова и бившата градска прокурорка на София Емилия Русинова пред "Осемте джуджета" Сарафов каза пред бТВ, че е бил поканен там от Гешев, който така и не се е появил.

"Аз, Петьо Петров, Боби Сарафов, съпругата му и Емил Петров, който е брат на Петьо и ни е кум. Дружеска среща, приятелска, въпреки че въпросът е бил работен със сигурност", коментира какво се вижда на въпросните кадри бившата жена на Еврото.

Тя добави, че Сарафов много пъти е бил "проводник на интересите на Петров", както и че заедно са ходили да си избират къщи в луксозния комплекс "Делта хил", край София. По отношение на прокурор Русинова казва, че тя е била "от редовните контрагенти".

Тържище за бъдеще - на всякакво, кариерно, финансово.

"Тържище за бъдеще - на всякакво, кариерно, финансово. Отделно се решаваха и проблемите на хората, а други се създаваха", обобщава Павлова, помолена да опише накратко схемата за търговия с влияние в съдебната система, изградена от Петров.

И добавя: "Всеки има цена, обикновено е ниска, просто защото хората толкова си струват."

"Случайни" съседи с Пеевски

На въпрос дали познава Делян Пеевски, с когото Петьо Еврото е работил в столичното следствие, Павлова отрича. Признава обаче, че къщата, в която е живеела с Петров на Панорамния път в столичния кв. "Бояна" е била съвсем близо до имот на депутата от ДПС.

"Панорамен път, първо, е мръсна, оживена улица. Не си махаме със съседите през улицата", отбелязва Павлова, описвайки близостта на къщите им като съвпадение, защото "много хора живеят наблизо", включително президентът и премиерът.

Бившата съпруга на Еврото все пак потвърждава, че е чувала, че Петров и Пеевски са бивши колеги: "Така съм чувала. Това, мисля, че е било преди да познавам Петров. Но така съм и чела." Но твърди, че не знае какво биха могли "да работят заедно" в момента.

"Много хора ги спрягат за много неща, включително и мен, знам. [...] Няма толкова силни и толкова страшни хора", обобщава тя.

"Снимани и записани"

Попитана дали е виждала бивши и действащи членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) в ресторант "Осемте джуджета" Павлова потвърждава, но без да посочва имена, защото "не съм много добре с лицата, не помня физиономии".

Сигурна е обаче, че всички посетители при бившия ѝ мъж са били "снимани и записани".

"Виждала съм всякакви хора в ресторанта, не намирам смисъл и причина да го коментирам", отговаря Павлова на въпрос дали е виждала полицейски началници и други хора от МВР в ресторанта. И добавя: "Не всичко скрито трябва да става явно. Или поне не сега. За всяко нещо си има време."

По повод разследвания на "Капитал" и BIRD за множеството недвижими имоти, закупени от семейството по време на брака им, Павлова твърди, че нейната стопанска дейност е "много различна от дейността на г-н Петров", както и че си плаща всички данъци.

Недвижимите имоти не изпират пари - напротив, тогава трябва да доказваш пари.

"Само съм чувала и чела как се перат пари. Не съм го правила", казва тя, добавяйки, че "недвижимите имоти не изпират пари - напротив, тогава трябва да доказваш пари".

Попитана за известен цитат на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който описва Петьо Еврото като "гениален изрод", който на бутилка уиски "може да сътвори всякакъв пасквил, всякакъв компромат", Павлова казва, че това е вярно.

"Вярно е, абсолютно е вярно. Била съм свидетел и стенограф множество пъти - и то литературно изпипано."

Бившата съпруга на Петьо Еврото признава още, че публично е защитавала бившия главен прокурор Сотир Цацаров, в чийто мандат Петров оглавяваше столичното следствие преди да напусне съдебната система през 2015 г.

В края на интервюто от АКФ уточняват, че "подхождат критично към всяко едно индивидуално изявление в рамките на "Осемте джуджета", както и че истината може да бъде установена “само в едно всеобхватно и задълбочено институционално разследване".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари