Трасето от Русе до Бяла щяло да бъде готово до края на следващата година

3
Пламен Нунев: Това е последната информация, която имам от комуникацията ми с Регионалното министерство и АПИ
Пламен Нунев: Това е последната информация, която имам от комуникацията ми с Регионалното министерство и АПИ

Изграждането на магистралата Русе - Велико Търново може да започне през месец юли следващата година.

До декември следващата година се планира да приключи изграждането на трасето от Русе до обхода при Бяла. Процедурите по избор на изпълнител трябва да стартират в първото тримесечие на 2019 година.

„Това е последната информация, която имам от комуникацията ми с Регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура“, заяви в интервю Пламен Нунев, предаде Дарик.

Всичко това зависи обаче, и от решението на съда по двете жалби, които са подадени срещу избора на трасе на новата магистрала. Заседанието на Върховния административен съд е утре.

Магистралата е предвидено да премине през едно местно екообитание - местността "Ломовете" при р. Русенски Лом. Мостът, който ще се строи там, ще бъде двойно обезопасен и с мрежи за птици. Магистралата минава встрани от античното селище Красен и на 200 метра от зоната със защитена метличина при Басарабово.

Въпреки всички тези мерки за опазване на природата има подадени 2 жалби - в първата се твърди, че автомагистралата ще вкара автомобилния трафик в селото. Втората - че пътят навлиза в границите на "Натура 2000". От АПИ заявиха, че избраният вариант за трасе на автомагистралата щади в максимална степен околната среда. В началото на 2018 г. Висшият експертен съвет към Министерството на околната среда и водите одобри т.н. "комбиниран вариант" за строителство на новата 133-километрова магистрала "Русе - Велико Търново".

„Това е една изключително отговорна задача, която стои пред нас. Тя е жизненоважна, пътя е един от най-натоварените в страната и с голяма концентрация на катастрофи с жертви. Само преди две вечери там отново бяха отнети два млади живота“, заяви Нунев.

Той поясни, че трасето на магистралата минава през 6 Русенски и 3 Великотърновски общини. Предвидени са за реализиране 18 пътни възела, като големите са при пресичането на магистрала Хемус, пресичането на пътя Русе - Варна, в района на Ханчето, при бившата бензиностанция на „Петрол“ в Обретеник, както и третия пътен възел е на пътя Гара Бяла - Плевен.

Ще има и 5 площадки за краткотраен отдих, които са разположени двустранно. През следващата година предстои цялостно преасфалтиране на участъка от Мидата до Волово

В процес на приключване е пътя Пиперково - Ценово - Бяла. Следващата година ще бъде извършена рехабилитация на пътищата Червена вода - Ветово - Сеново, Пет кладенци - Борово, Борисово - Черешово, Джулюница - Новград и пътя Русе - Кубрат. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари