Лютви чул, че трябва да се противостои на корупцията и го повторил

0
Ако се преодолее порокът генераторът на корупцията - властта да избира единния орган, ДПС ще подкрепи антикорупционния закон
Ако се преодолее порокът генераторът на корупцията - властта да избира единния орган, ДПС ще подкрепи антикорупционния закон

Ако се преодолее порокът генераторът на корупцията - властта да избира единния орган, ДПС ще подкрепи антикорупционния закон.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на среща на Комисията по външна политика и ръководствата на парламентарни групи с представители на дипломатически мисии, относно обсъждане на мерките за ефективното справяне с корупцията, предаде "Фокус".

"Участвам в тази среща с дълбока убеденост, че е не само допустима, но се явява естествена форма на диалог между нас и посланиците на страните-членки на ЕС. Във връзка с конкретната тема и безспорния факт, че срещата е провокирана от неприетия законопроект, изразявам дълбоката убеденост на ДПС, че основният проблем на България, поради който се явяваме в механизма за сътрудничество и проверка, не е толкова в дефицита на законодателния акт. България има доста закони, включително и в сферата на противодействие на корупцията", заяви Местан. По думите му, проблемът е в изпълнението на законите.

"Ако има бели места в действащите закони, няма нищо по-естествено от това да приемаме изменение в законите, както и да гласуваме нови нарочни. ДПС не подкрепи Закона за противодействие на корупцията не защото е против, а защото смятаме, че в този закон има няколко пункта в противоречие с целите на закона", допълни Местан.

Той уточни, че основното е по отношение на реалната независимост на бюрото - едноличния орган.

"Ваши Превъзходителства, няма съмнение, че корупцията се свързва с упражняването на власт. Български гражданин, ако не разполага с властови ресурси, той не може да бъде корумпиран т.е. генератор на корупция е властта. Тогава, има ли логика изпълнителната власт, която разполага и с властта, и с правомощията да се разполага с публичните средства да излъчи орган, който ще предотвратява корупцията? Това е основният порок. Ако той бъде преодолян, ПГ на ДПС ще подкрепи законопроекта", подчерта Местан.

Той бе категоричен, че трябва да се противостои на корупцията и то решително.

"Когато генераторът на корупцията ще излъчи органа, ще постигнем обратния ефект", каза още Лютви Местан.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари