Любопитни факти за празника Трифон Зарезан

1
В някои райони в страната не се допускат жени на лозето
В някои райони в страната не се допускат жени на лозето

На 14-ти февруари по стар стил или на 1-ви февруари по новия календар честваме празника на свети Трифон Зарезан.

Празникът се нарича още Ден на лозаря.

В различни краища на страната ни се нарича Трифоновден, Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Трифоновден се празнува в чест на свети Трифон – лечител, за който се твърди, че е роден в прародината на виното. Свети Трифон е като мъченик от тогавашния император заради християнската си вяра.

Наричат ТрифонЗарезан“ заради друга легенда, която го обвързва със Света Богородица. Според историята Трифон се подигравал на сестра си заради непорочното зачатие. Богородица се обидила и като се прибрала в дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, където бил Трифон, защото си бил отрязал носа. Когато майка й отишла, видяла, че на Трифон му няма нищо. Разказала му за думите на сестра му, а Трифон се изсмял и отвърнал:” Аз не режа така, а така!” и като замахнал да покаже как точно реже, си отрязал носа.

На Трифоновден по стар обичаи се прави така нареченото „зарязване“. Мъжете отиват сутрин на лозето и отрязват 3 пръчки от лозите, а после ги поливат с вино. Лозите се пръскат със светена вода и с пепел от огнището от Бъдни вечер. Накрая зарязването завършва с празнична трапеза.

Според традицията на Трифоновден се избира и „Цар на лозята“ - това е най-работливият лозар или човекът, който е получил титлата предходната година и е донесъл късмет и берекет на всички в селото. Според поверията Царят на лозята не трябва да се напива по време на празненствата в чест на Свети Трифон, за да бъде плодородна годината.

На празничната трапеза на Трифоновден трябва да има обреден хляб, тутманик, пиле или кокошка и най-хубавото вино.

На 14-ти февруари празнуват всички лозари, градинари и кръчмари.

Имен ден имат хората, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Рачо, Радка, Лозан и Гроздан.

Народни вярвания:

1. По традиция на този ден се подрязват лозите, за да се получи голяма реколта през есента.
2. Според народното поверие колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия сезон.
3. По традиция избрания цар на лозята е длъжен да почерпи и нахрани всички участници в зарязването. Вярва се, че ако царят и мъжете не си попийнат добре, реколтата от грозде и вино няма да бъде достатъчна.
4. В някои райони в страната не се допускат жени на лозето, за да не се провали ритуала за богата реколта.
5. Следващите два дни след Трифон Зарезан се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба и в кърмата на животните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари