Царят на лозята: Колкото пъпки има по лозето, толкова бъчви в избата

5

Празникът на виното и лозята отбелязаха в русенското село Сандрово с ритуално зарязване

В русенското село Сандрово бе отбелязан традиционният български празник Трифон Зарезан. Жителите на селото направиха ритуалното зарязване на стари лози и засадиха 91 нови лозови храста. В празника се включи и кметът на община Русе Пенчо Милков.

Да е благодатна годината, да бъде на берекет, да сме живи и здрави, колкото пъпки има по лозето, толкова бъчви в избата“. С тези думи избраният за “Цар на лозятаБорислав Маринов се обърна към жителите на Сандрово. Той преля лозето, отряза пръчка и дарува кмета на селото Георги Пенков.

"Българските традиции трябва да бъдат съхранени. Те ни правят по-силни и сплотени. На прага сме на пролетта и въпреки мрачното време, днес празнуваме празника на виното и любовта с надежда годината да е плодородна и успешна за всички", каза кметът Пенчо Милков.

По-късно в специално издигната автентична възрожденска кръчма можеха да бъдат опитани местно вино и зелева супа, съобщават от Община Русе.

Честването на Трифон Зарезан се свързва с началото на селскостопанската година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари