Лозарите са пред фалит, смятат да изкоренят масивите си

1
Проблемите са ниската изкупна цена и несигурността в сектора
Проблемите са ниската изкупна цена и несигурността в сектора

Лозарският сектор е изправен пред фалит, заради ниската изкупна цена на продукцията.

За нея търговците дават 40 стотинки на килограм, а себестойността на килограм грозде е между 60-62 стотинки. Заради ниската изкупна цена и несигурността, десетки лозари дори обмисляли дa прeмaхнaт масивите си като ги изкoрeнят зaвинaги. Това казаха техни колеги в Поморие по време на среща със заместник-министъра на земеделието и храните Лозана Василева, предаде БТА. Те призоваха държавата да субсидира сектора, както се процедира в редица европейски страни.

Лозари обясниха, че заради тежката ситуация много производители приемали еднократните европейски субсидии и прилагали т.нар. "резитба на зелено". По думите им Европейският съюз давал до 303 лева на декар като антикризисна мярка на лозарите, които се съгласят да унищожат 100 процента от реколтата си.

От Агенцията по лозята и виното ни казаха, че има мярка за създаване на млади лозя. Какъв е смисълът да създаваме млади насаждения при положение, че няма кой да изкупи продукцията, каза Мартин Стрезов, който отглежда и обработва лозови масиви в Поморие.

Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозята и виното заяви, че всички лозари в ЕС търпят страшни загуби, като към момента спадът на продажба на вино е 30 процента. Той каза, че има възможност по взаимоспомагателни фондове на Европейския съюз да се съберат средства - 50 на сто от бранша, 50 процента от държавата, с които да се подпомогне националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор.

Това е предложено, но до този момент не се намери желание в бранша. Но само държавата да субсидира е невъзможно, защото ще ни санкционират. Санкцията е в спиране на цялата програма за нови лозя и инвестиции в предприятията, обясни Коев.

Заместник министърът на земеделието и храните Лозана Василева информира, че лозари и винопроизводители ще бъдат подпомогнати по две мерки, за които могат да кандидатстват. До 2 септември могат да се подават заявления за подпомагане по мярката "de minimis". Процедурата е максимално облекчена, очаква се до 30 септември да бъдат изплатени средствата, обясни Василева.

Другата мярка е по програмата за Развитие на селските райони. Приемът ще приключи на 21 септември.

Подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството. До един хектар ще се получава по 300 лева на стопанство, над 50 хектара - 7000 лева на стопанство, каза заместник-министър Василева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари