Ловците искат по-бързи резултати за болести по отстреляните животни

0
За момента в региона на Русенско няма установен случай на африканска чума
За момента в региона на Русенско няма установен случай на африканска чума Видео: Русе Медиа

Ловците в Русенско настояват за по-бързи лабораторни резултати, които да установят дали отстреляните животни са болни или заразени.

Това стана ясно по време на дискусията „Африканската чума по свинете -превенция и тенденции в ЕС“, инициирана от евродепутата Момчил Неков, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Представители на ловните дружинки коментираха, че чакат повече от месец, за да излязат лабораторни проби и изследвания, като през това време трябва да съхраняват месото във фризери и се нарушава нормалният ритъм на ловния сезон, предава Русе Медиа.

Според Момчил Неков, който е член на комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, трябва да има повече европейски средства за откриване на ваксина срещу африканската чума по свинете. Трябва да има и по-сериозна превантивна дейност от страна на държавата, както и обмяна на практики с други страни, които се борят с това заболяване. Точно по тази причина в Русе имаше и представители на ветеринарните служби от съседна Румъния.

За момента в региона на Русенско няма установен случай на болестта, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков. Изпратените проби за изследване от 1054 отстреляни диви свине и от 3 открити мъртви животни, както и от 124 домашни прасета, са отрицателни.

Д-р Ливиу Флореску, директор на Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция в Гюргево, съобщи, че в област Гюргево има 26 огнища на африканска чума по свинете. Досега в Румъния са умъртвени 364 237 домашни прасета.

По време на дискусията бяха изразени мнения, че много от фермите от тип А и Б нямат никаква биосигурност, контролът е занижен, мерките за намаляване на популацията на дивата свиня не са адекватни. Според кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов имало дори съборен участък от изградената ограда срещу диви прасета между България и Румъния.

Евродепутатът Момчил Неков пое ангажимент да предаде подробен протокол от срещата на министъра на земеделието и да популяризира споделените становища сред колегите си в Европейския парламент.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари