Няма африканска чума в Русенско

2
Това стана ясно от провелото се днес заседание на междуведомствената епизоотична комисия
Това стана ясно от провелото се днес заседание на междуведомствената епизоотична комисия

Това стана ясно от провелото се днес заседание на междуведомствената епизоотична комисия

Към момента в региона се отглеждат 221 домашни прасета, разпределени в малко над 200 лични стопанства. В индустриалните обекти в русенско броят на свинете е около 75 000.

Няма констатирани случаи на африканска чума по домашни свине или такива, отглеждани в индустриални комплекси и фамилни ферми в русенско. Това стана ясно от провелото се днес заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия, което беше водено от областния управител Анатоли Станев, както и д-р Николай Ненов и д-р Галя Георгиева от Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, предава Дарик.

Заседанието се проведе във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Светлозар Патарински.

Припомняме, че в страната има две регистрирани огнища при домашни свине. И двете са на територията на област Монтана. Същевременно са регистрирани и над 120 случая на болестта при диви свине в цялата страна. В Русенско в началото на годината са били установени девет от тях. Те са били навременно локализирани и не са представлявали опасност за биосигурността в региона.

С цел недопускане разпространение на заболяването в област Русе бяха набелязани и нови мерки. Станев коментира, че мерките са изцяло превантивни и по никакъв начин не водят до допълнителна тежест за стопаните. „Те са така структурирани, че да се избегнат всякакви неудобства за хората, отглеждащи домашни прасета, съобразно изискванията на закона“, заяви областният управител. Според него няма нужда да се предизвиква излишно напрежение, а е необходимо да се действа адекватно според ситуацията.

Мерките включват провеждане на заседания на Общинските епизоотични комисии най-късно до 4 август, като на тях трябва да присъстват кметовете и кметските наместници на населените места. Сред решенията на комисията е и незабавното информиране на органите на МВР и ОДБХ за нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства. Част от мерките са свързани и с извършването на клинични прегледи и проверки на биосигурността в личните стопанства за отглеждане на свине от регистрираните ветеринарни лекари четири пъти в годината.

Предстои и провеждане на инвентаризация на личните стопанства в региона. Проверките ще бъдат трикратни, като те ще се извършват от местната власт и официалния ветеринарен лекар. До 15 септември и до 15 декември от страна на Общините ще се проверят регистрираните лични стопанства за отглеждане на свине.

Междинната проверка е насрочена да се състои най-късно до 15 ноември, като в нея освен местната администрация ще участва и официален ветеринарен лекар. Същевременно до края на август ще трябва да се инвентаризират личните стопанства, депопулирани през 2019 г.

Към момента в региона се отглеждат 221 домашни прасета, разпределени в малко над 200 лични стопанства. В индустриалните обекти в русенско броят на свинете е около 75 000.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Cenkochokov
    Разбрахме че трябва да се унищожи всичко!!
  • 4
    3
    Хм....
    Бе то и ковид нямаше, ама повечето идиоти се „ваксинираха“!
  • -4
    2
    do 1
    добре, да не е Пенчо следващия път, за кого предлагаш да гаслуват хората, за кандидат от коя партия? най-лесно е да сочиш с пръст някого вместо да предлагаш решение на проблема. вярно че Пенчо е съвършено безполезен и неговата загуба няма да липсва никому, но кажи кой и коя партия си заслужава?
  • -1
    1
    русенец
    Вече толкова години търпим либийската чума Бенчо Некадърника! Мислете, русенци! Защо докарахте най-некадърния кмет на Русе за цялата му история??? ОПГ ГРОБ=ДПС=БКП вън от Русе!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари