Ловци на трюфели от Русе създадоха асоциация, пишат закон

1
Само в Русенско има между 300 и 350 ловци на трюфели, а в цяла България те са над 10 000 души
Само в Русенско има между 300 и 350 ловци на трюфели, а в цяла България те са над 10 000 души Снимка: БГНЕС

Ловци на трюфели от Русе се обединиха в асоциация и започнаха подготовката на проектозакон за трюфелите, тъй като в бранша са назрели много и сериозни проблеми.

Те настояват за регламентиране на дейността, тъй като се унищожават горите в безразборно търсене на ценните гъби, предаде БГНЕС.

Само в Русенско има между 300 и 350 ловци на трюфели, а в цяла България те са над 10 000 души, сподели председателят на новата асоциация със седалище в Русе Росен Иванов. В момента горите се прекопават поголовно с мотики, орат се и се увреждат както трюфелните находища, така и горският генофонд. На практика между 50 и 70 % от местата с находища на трюфели са унищожени. Правилният начин за лов на трюфели е със специално обучени кучета. Ловците на трюфели продават гъбите на организиран пазар в България, като един килограм се изкупува за 50-60 лв. Трюфелите имат висока биологична стойност, освен хранителни свойства са известни и с лечебния си ефект, коментира зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделие проф.Иван Станков.

Асоциацията иска да се постави началото на един отворен обществен дебат, свързан с трюфелите, а законопроектът да бъде внесен след лятната ваканция на депутатите в парламента, обясни адвокат Венцислав Великов. Законопроектът ще урежда основно два въпроса – опазването на естествените горски находища и събирането на трюфели, отделно ще има глави за отглеждане на култивирани трюфели и търговия с този вид гъби.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари