Срещата на ловците на трюфели в Русе

11
Събирачи на трюфели масово разкопават горите в цялата страна и унищожават находищата на ценната гъба
Събирачи на трюфели масово разкопават горите в цялата страна и унищожават находищата на ценната гъба Видео: БНТ

Събирачи на трюфели масово разкопават горите в цялата страна и унищожават находищата на ценната гъба.

За това алармират от новоучредената в Русе Асоциация на ловците на трюфели. Те настояват за строг контрол и регламент на дейността. Затова са подготвили законопроект, който наесен да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, съобщи БНТ.

Хората в община Две могили твърдят, че много от събирачите на гъбата нямат разрешително от горското стопанство за този район.

Георги Борисов: „Правят много поразии, изваждат всичко, което е заложено в земята, защото се рови и се копае с мотики, също така пречат и на дивеча.“

От асоциацията обясниха, че събирането на трюфели става само с обучено за целта куче, за което първоначалната инвестиция е 2 хиляди лева. В Русе ловците на трюфели са около 350 човека. Споделят, че са ставали свидетели на поголовно разкопаване на горите.

Росен Иванов – председател на Асоциацията на ловците на трюфели: „Виждали сме в горите мотики, лопати, търмъци, кон с рало сме виждали. По този начин се извършва едно кощунство на едно богатство в България, което дава поминък на много семейства.

Страната ни е богата на находища от черни и бели трюфели, които имат ценни хранителни и лечебните качества, твърдят от Асоциацията.

Проф. д-р Иван Станков: „Много, много биологична стойност имат трюфелите. Това е попълнение на хормоналния комплекс при храненето на хората.

В страната ни има и пазар за трюфели, изкупната цена е 60 лв. за килограм, затова събирането им може да се превърне в успешен малък бизнес, допълва доктор Иван Станков. За целта обаче трябва тази дейност да се регламентира. Затова от Асоциацията са подготвили законопроект, който искат да бъде внесен в Народното събрание. Дотогава очакват предложения от всички, които са интересуват от това.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари