Лоша реколта: Скок на цената на гроздето

1
Отказва ли цената българите от производството на домашно вино и ракия
Отказва ли цената българите от производството на домашно вино и ракия

Отказва ли цената българите от производството на домашно вино и ракия

Заради лошата реколта от грозде тази година цените на винените сортове са се повишили с близо 20%. На пазара в Благоевград вече се предлагат различни видове бяло и червено грозде, а увеличението е с около 30-40 стотинки на килограм.

Въпреки поскъпването на гроздето търсене на пазара в Благоевград има. Заради цената обаче хората купуват по-малки количества, казват търговци.

"Основно се взима за едно бидонче около 200 кила, 200-220 килограма. Цената варира между 1,60 и 1,80 лв/кг, зависи от сорта. От Карнобат караме Совиньон блан, Шардоне, те са малко по-скъпи, около 2 лева са, с хубава захарност", обясни търговец, цитиран от БНТ.

От години Павел Топалов си купува грозде, за да си направи вино и ракия за лична консумация. Разказва ни, че цената няма да го откаже от домашното производство и тази година.

"Това е Мерло… Сега 120 килограма и утре 120 килограма Мускат отонел ще купя или Сандански мискет. Щом искаш, трябва да купиш, цената е без значение… Слаба е реколтата но трябва да има домашно, после и ракия стане", каза Павел Топалов.

Домашното произведените алкохолни напитки според Павел имат своите предимства пред тези предлагани в търговската мрежа.

"Това е истинско, няма химия. Как да идеш от винпрома да купиш, всичко е от спирт, не е истинско. Ти си правиш малки количества за собствена консумация, ракията излиза качествената, аз ракията я третирам след това с активен въглен, глицерин се слага, тя става мека, изчистена, няма танини, метили, естери."

И без да пресмята колко пари ще му излезе една бутилка домашно вино или ракия, Павел е категоричен, че ще продължи традицията да си ги произвежда сам и за напред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Мхм
    Традиционни ценности, човек. Мозък, изпилен от алкохол и приятно ухание на прясно метаболизиран етанол съчетан с ако от несменяните няколко дни гащи. Обикновено върви ръка за ръка с русофилия и всякакви конспирации.
  • 2
    1
    Lozar
    Този е пълно пиянде с цироза,без ракията направена от захар и вода,разбирай спирт,не може да живее.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари