Лиляна Павлова отива на съд в Белгия?

0
Министърката обвини сайт в разпространиние на "слово на омразата"
Министърката обвини сайт в разпространиние на "слово на омразата" Снимка: Кадър Нова телевизия

Министърката на европредседателството Лиляна Павлова може да отиде на съд в Белгия за клевета.

Пред 56 чуждестранни журналисти, поканени в София за церемонията по откриването на председателството на Съвета на ЕС, тя определи базирания в Брюксел сайт като разпространител на "фалшиви новини" и на "слово на омразата", съобщи Вестник СЕГА.

Неговият създател Георги Готев, който е заместник главен редактор на брюкселския сайт "Юрактив" и е български и белгийски гражданин, реагира веднага и потърси юристи за съвет.

"След консултация с юристи мога да изправя Павлова пред белгийски съд (не пред български) за клевета. Аз съм също и белгийски гражданин, моят сайт оперира от Белгия и смятам нейните твърдения за увреждащи моята работа", написа Готев в своя сайт. 

Вестник "Сега" се свързва по телефона в Брюксел с Георги Готев, за да разбере как е възникнала тази конфликтна ситуация. "Много от гостуващите в България журналисти ми се обадиха, за да изразят учудване от думите на г-жа Павлова. Моят колега от "Юрактив", който е хърватин, ми разказа как е протекла срещата, но си бе водил само бележки на ръка. Помолих да ми потърси пълен запис и 12 колеги ми го изпратиха. Повечето изразиха подкрепа за сайта. 

Учудването е по повод острия език на Лиляна Павлова по отношение на сайта на Готев. Пратеникът на влиятелния финландски вестник "Хелзинки саномат" Пека Миканен поставя два въпроса на Лиляна Павлова - как оценява сайта http://bulgarianpresidency.eu/ и защо е толкова зле свободата на словото в България. Тя отговаря само на първия въпрос и "забравя" втория: "Дори не искам да споменавам този сайт, защото не подкрепям инициативата на когото и да било, опитващ се наистина да работи срещу своята страна. Това не е официален сайт на председателството. Той дори дублира името на Българското председателство, това не е официален сайт, нито е сайт, на който трябва да се обръща внимание като изразяващ каквато и да е национална позиция за председателството по какъвто и да е въпрос. Ние имаме официален сайт и само той представя позициите на България и заключенията на председателството. Не мисля, че е нужно да говорим за него или да насърчаваме нещо, защото разчитаме на вас и свободата на медиите не означава да позволим слово на омразата и фалшиви новини".

Журналистка от голяма информационна агенция каза на "Сега", че веднага след препоръката на Павлова да не четат този сайт нейни колеги са направили обратното и са го потърсили на мобилните си устройства, за да се запознаят с публикациите му, които са на английски език.

Другите въпроси, поставени от чуждестранните журналисти, се отнасят до наказателната процедура срещу Полша, разселването в ЕС на мигрантите, бъдещето на Механизма за сътрудничество и проверка, как България ще настоява за приемане на държави от Западните Балкани, които имат сходни проблеми с корупцията като нея, какви са шансовете за влизане на страната в Шенгенската зона и как би могла да спре изтичането на мозъци.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари