Летището в Русе отново e в риск

9
За това сигнализират Националният институт за недвижимо културно наследство и Docomomo Bulgaria в социалните мрежи
За това сигнализират Националният институт за недвижимо културно наследство и Docomomo Bulgaria в социалните мрежи Снимка: Facebook

За това сигнализират Националният институт за недвижимо културно наследство и Docomomo Bulgaria в социалните мрежи

"Има моменти, когато институциите няма как да реагират навреме. Има и моменти, в които могат и трябва. Този е от вторите.

В момента съдбата на една от най-запазените и емблематични сгради на българския следвоенен модернизъм зависи само и единствено от един подпис - на министъра на културата Велислав Минеков.

Подробностите:

След чудесната новина от 19.12.2022, че най-после Летището в село Щръклево, Русенско е минало експертния съвет към МК и е гласувано да получи статут като недвижима ценност от национално значение (за който статут активно работихме в ДОКОМОМО България и НАН), последните няколко дни носят обезпокоителни новини.

На 24 януари в русенски и национални медии бе съобщено за притеснително бърза процедура по отдаване на концесия на летището. Намерението е внесено в Община Русе на 19.01.2023 (месец след експертния съвет на МК) и е прието почти единодушно на 24.01.2023, тоест дружеството вече официално е концесионер на сградата и прилежащия терен за следващите 10 години.

Първият етап от инвестиционните намерения предвижда „ремонт и реконструкция на пътническия терминал и привеждането му в съответствие с изискванията за авиационна сигурност“. Никъде не се споменава, че приемната сграда на Летище Русе беше единодушно гласувана за предоставяне на статут „единична недвижима културна ценност“ (ЕНКЦ) от „национално значение“ на заседанието на СЕСОНКЦ от 19.12.2022 година.

Има слухове, че концесията се процедира изключително бързо, за да се изпревари издаването на заповед от Министъра на културата, която да санкционира посоченото решение на СЕСОНКЦ от 19.12.2022 година. Самият инвеститор е цитиран в друга статия да казва: „Намеренията ми са сериозни. Ако гласувате днес, утре ще съм на терен.“

Ето сега е моментът една сграда да бъде спасявана. Не след като изгори или изкъртят каменните й облицовки."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    20
    Дсеррррр4444
    Абе стига с това летище!!!Глупост и половина!
  • 5
    19
    летец
    Къде се е чуло и видяло да отварят летище в няма и 50-хиляден град като Русе?
  • 12
    18
    неанонимен
    ТИР паркинг Русе ЕООД ама от София, Летище Русе ЕООД ама и то от София, кой пак си продаде костюма?
  • 17
    17
    Ами
    То цялата работа около летището мирише на червено и кафяво разстройство, демек БПС и МВРО ди..Ария.
  • 4
    16
    ВИК
    Блок Нягол е точно срещу II РПУ, ако някой ти досажда можеш да минеш и да пуснеш една жалба!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари