Обявиха Летище Русе за културна ценност от национално значение

12
Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено с нея
Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено с нея Снимка: Facebook

Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено с нея

Летище Русе беше обявено за „единична недвижима културна ценност“ от „национално значение“. Това се случи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, номер 101, от 19.12.2022 година. Новината съобщиха във Фейсбук страницата си „Докомомо България“ - българската секция на Международната организация за документиране и опазване на архитектурата на модерното движение.

Преди две години "Докомомо България" и техни съмишленици започват да полагат усилия, за да бъде сградата на Летище Русе обявена за културно наследство.

„От февруари 2021 година активно се занимаваме с популяризиране на архитектурната стойност и автентичност на приемната сграда на аерогарата. Статутът „национално значение“ е огромно постижение. Летище Русе се присъединява към още 5 обекта от периода след 1944 година, които притежават това признание. Аерогарата е може би най-яркият пример за чист следвоенен модернизъм и смятаме, че тя е подобаващо отличена. Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея“, заявиха в съобщение във фейсбук от „Докомомо България“.

Новият статут на Летище Русе поставя редица предизвикателства.

Като културна ценност, летището ще бъде защитено от потенциални пагубни и необосновани намеси в бъдеще. Развитието на обекта е силно приветствано, но то трябва да разпознава ценността на сградата и да е съобразено спрямо нея. Инвеститорът, който възнамерява да възроди летището, ще трябва да получава съгласуване и одобрение от Министерството на културата на всяка своя дейност, тъй като русенското летище вече е паметник от национално значение.

Това ще стане ясно, когато инвеститорът обяви официално намеренията си, най-вероятно в началото на следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    джони
    Да еба и тъпите Ви шматки.
  • 6
    3
    Доко доко
    А, Докомомо ще помогне ли пред сградата да паркират и излитат самолетчета или музей ще правим там?
  • 7
    2
    Декларация!
    Ние, група специалист-експерти от "Кукуруку" подкрепяме тези от "Докомомо", като предлагаме също така кучетата, които охраняват летището и в този момент, да бъдат вписани в "Червената книга" и да се изхранват от Общината, а за да е още по "исторически значимо", летището да се "обслужва" от няколко стари, но лъскави автобуса "Икарус", които да обикалят по паркинга отвън непрестанно.
  • 29
    1
    краниста
    Поредната измислена организация. Във фейсбук се обявила. Брей ! А, който няма фейсбук, как ще му обявите глупостите си ? Коя е тази небългарска организация, която се занимава с Български културни ценности ? Експертен съвет имали. Кой ги финансира ? Докомомо, звучи, като припев на циганска чалга. В цялата ни държава са впити кърлежи организации без никаква яснота около тях, но налагат мненията си все по агресивно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари