Летище Русе щяло да бъде готово до края на годината

0
"Финансирането все още не е напълно ясно, но ще бъде осигурено по един или друг начин", обясни зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов
"Финансирането все още не е напълно ясно, но ще бъде осигурено по един или друг начин", обясни зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов Видео: Русе Медиа

"Летище Русе да е готово до края на годината – това е идеята на транспортното министерство и община Русе"

Това съобщи зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов пред Русе Медиа. 

Той обясни, че се работи с кмета на Русе, за да бъде пуснато летището със съвместни усилия. Кметът Пенчо Милков пък съобщи, че вече има интерес и от други оператори за полети освен „ГъливЕър“.

"Финансирането все още не е напълно ясно, но ще бъде осигурено по един или друг начин", обясни зам.-министърът. „Дали с парите от държавата или с пари на министерството, но ще го направим и идеята е да го направим до края на годината. Има няколко технически неща – трябва да се обследва пистата, трябва да се назначат хора, които да отговарят на всички изисквания да обслужват летището, трябва да има наземен оператор“, каза още Върбанов.

Кметът Пенчо Милков обясни, че отпуснатите от държавата 2,6 млн. лв. са по сметките на общината, но още не могат да се ползват. „Записано е, че сумата може да се използва от Община Русе, когато бъде верифицирана от ЕК, че не представлява нерегламентирана държавна помощ. В разговори сме с Министерството на финансите, защото такова нещо не е правено от община – да общува с ЕК и да верифицира, че нещо, което държавата ни е решила да направи в Русе, не е държавна помощ. Такова условие са сложили и работим по този въпрос. Затова зам.-министърът каза, че ако не с тези, то с други средства летателната годност за големи самолети ще бъде възстановена“, каза кметът.

Той коментира, че е извършено обследване на летището и се изчаква докладът за т.нар. устойчивост на пистата, което е необходимо условие, за да бъдат възстановени полетите. „Работим в ежедневен порядък. Когато се възстановява летище, което беше превърнато в поляна, не можем да си поставяме реалистични срокове. Трябва да се направи абсолютно обследване, трябва да се сложат мерки за сигурност, които да дават възможност на гражданите, качили се в Русе, да могат да се качват директно на други самолети в София, заради което има определени процедури. Към момента с мерките, които общината сама прави, ние имаме летище за леката авиация до почти 6 тона самолети“, каза още Милков.

Зам.-министър Върбанов коментира и изграждането на още един мост над Дунава при Русе. Той съобщи, че вчера министър Николай Събев е имал среща по темата с премиера на Румъния. „Искаме да построим четири моста над река Дунав, свързващи с Румъния, и да удълбочим река Дунав, за да се ползва 365 дни“, каза Върбанов. Тази информация бе доста изненадваща, тъй като съвсем наскоро регионалният министър Гроздан Караджов в Русе коментира за проучване на пет точки, от които да бъде избрана една за нов мост над реката.

Зам.-министър Владимир Върбанов бе в Русе за участие в кръгла маса за екологичния транспорт, организирана от Русенския университет. Той обяви, че намеренията на министерството са до 2026 г.да има приблизително около 30 000 регистрирани електромобила в България, като целта е по този начин да се намалят вредните емисии. В момента те са около 10 000, а за да се насърчат хората да си купуват, ще има стимулиращи такси и по-ниски данъци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    Да питам
    А космодрумът до Русе кога ще е готов? Щото натам се разрастват нещата. Освен летище Еконта и Менчо Пилков ще пуснат в действие и космодрум и то до края на годината! Хвала вам!
  • 0
    7
    Сметалото
    Русе-София дори при днешните цени на пропана ми е 40 ...45 лева. Времето 4..5.. часа със спирането за тоалетна и лека закуска. Едно самолетче, гори към тон керосин за час. Започваме от 3000 лева в едната посока. Заплати на персонал, летищни такси, задължителни застраховки, режийни и т.н. - направихме 10 000 лева. Времето - Русе до Щръклево, минимум 40 минути престой на летище, същински полет още 45 минути, кацане в София, придвижване от летището до адрес /+ цена на такси/ .... абе то стана към 4 часа. И как да стане? Цената на полета няма как да е под 100 лева на човек, при положение, че изобщо има 100 човека мераклии да летят.
  • 0
    6
    М-хм
    Чувам, че подготвят пистата да могат да излитат и кацат Боинги и Еърбъси. Ако до тогава руските ракетки не се я превърнали в писта за мотокрос и офроуд. Нали така каза Киро-тъпото за Русия – бензиностанция с ракети!
  • 7
    5
    Нещо
    Смешници жалки, кой ли ви вярва
  • 16
    4
    daskal
    Добре де, защо дърдорят празни приказки? Защо ръсят празни обещания? Най-малкото е невъзпитано да лъжеш така нагло. Казваш, че през февруари вече ще летим до София, а през април съобщаваш нещо друго. Смешно и жалко е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари