Лекарите не успяха, но коронавирусът успя: Ядем по-малко захар

0
Глобалното затваряне на ресторанти, спортни арени и кина означава, че търсенето на захар ще спадне през този сезон за първи път от четири десетилетия
Глобалното затваряне на ресторанти, спортни арени и кина означава, че търсенето на захар ще спадне през този сезон за първи път от четири десетилетия

Години наред правителствата, лекарите и известните готвачи се опитваха, но не успяваха да накарат света да консумира по-малко захар. После се намеси пандемията, пише BloombergTV Bulgaria

Глобалното затваряне на ресторанти, спортни арени и кина означава, че търсенето на захар ще спадне през този сезон за първи път от четири десетилетия, смята Czarnikow Group.

Продажбите на напитки и сладкарски изделия при гиганти като Coca-Cola и Nestle спаднаха и въпреки че икономиките започват да се отварят, не е ясно колко бързо ще се възстанови търсенето, тъй като доходите и заетостта също спадат.

"Ако отидете на кино, вероятно с удоволствие ще изпиете литър или може би повече безалкохолно, докато гледате филм, но не смятаме, че хората ще изпият цял литър, докато гледат Netflix", каза Бен Сийд, анализатор в Czarnikow в Лондон.

Захарната индустрия беше под обсада и преди коронавируса. Ръстът на търсенето, до голяма степен обусловен от развиващите се страни, се забави през последните години, когато законодателите от Южна Африка до Тайланд обложиха с данъци захарните напитки, а здравните групи призоваха хората да намалят въглехидратите на фона на проблемите със затлъстяването. Компаниите отговориха, като започнаха да продават лакомства за отслабване и газирани напитки без захар.

Нищо от това не оказа толкова голямо въздействие, колкото ограниченията, които намалиха разходите извън дома. И сега развиващата се глобална рецесия намалява перспективите за потребителското търсене.

Само през първите три седмици на април обемите на Coca-Cola се понижиха с около 25% и компанията заяви, че ефектът от пандемията за второто тримесечие ще бъде съществен. PepsiCo очаква приходите през второто тримесечие да спаднат.

Консумацията на захар ще се понижи с 1,2% до 169,9 милиона тона през този сезон според Czarnikow Group.

Анализаторите от правителството на САЩ и Citigroup също виждат, че търсенето спада този сезон.

Международната организация за захарта заяви, че кризата е заличила по-голямата част от прогнозирания растеж на потреблението през 2020 г. и може да последват по-големи загуби.

Намаляващото търсене означава по-големи от очакваното излишъци на захар през този и следващия сезон, заяви Джон Стансфийлд, анализатор в Group Sopex.

Въпреки че хората могат да се обърнат към утешителни храни като сладолед, това няма да компенсира намалялата консумация. Например продажбите на лондонския производител на сладолед Gelati Italiani са повлияни от намаления персонал и социалното дистанциране.

Ако имахме поне петима служители, които да обслужват възможно най-много хора в най-натовареното време, вероятно бихме имали 30% -40% повече приходи, отколкото сега“, каза съоснователят Кристиан Оддоно.

Въпреки това има и някои позитиви. Мерките за изолация намаляват по целия свят, а американското министерство на земеделието очаква световната консумация на захар да достигне рекордните 3,6% през следващия сезон.

Ръстът на търсенето в места като Азия и Африка изпревари развития свят през последните десетилетия, тъй като нарастващото население и процъфтяващите средни класи харчат повече за сладки.

Засега фокусът е върху това как кризата, породена от Covid-19, ще навреди на краткосрочното търсене. Глобалната икономика ще се свие най-много след Втората световна война тази година, а продукцията на развиващите се държави ще се свие за първи път от поне шест десетилетия, намалявайки доходите и обричайки милиони хора на бедност, заяви Световната банка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари