РИОСВ - Русе контролира употребата на пластмасови продукти

4
Клиентите вече заплащат пластмасовите съдове за храна, а магазините трябва да поставят информационна табела за цената на еднократните пластмасови кутии
Клиентите вече заплащат пластмасовите съдове за храна, а магазините трябва да поставят информационна табела за цената на еднократните пластмасови кутии

Клиентите вече заплащат пластмасовите съдове за храна, а магазините трябва да поставят информационна табела за цената на еднократните пластмасови кутии

От началото на тази година, с влизане в сила на чл. 4 от специализираната Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, се въвеждат мерки за ограничаване въздействието им. Това важи за пластмасови продукти за еднократна употреба (опаковки) като чаши за напитки и техните капаци и капачки, съдове за храна/кутии - със или без капак за съхранение на храна, която е предназначена за незабавна консумация, както на място, така и изнасяне от обекта и др.

Бизнес операторите, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за пълнене с храни, включително напитки, и готови ястия на мястото на продажбата на краен потребител, са длъжни да прилагат мерки за намаляване на тяхното потребление. Това са лицата по смисъла на чл.9 от Закона за храните, които произвеждат, преработват и/или дистрибутират храна. Към тях спадат заведенията за обществено хранене, използващи пластмасови чаши и съдове за храна за консумация на място и за разносна търговия; продавачи на напитки и храни, готови за непосредствена консумация, употребяващи пластмасови кутии; „топли витрини“ в хранителни магазини, и т.н.

Лицата, използващи пластмасови продукти за еднократна употреба, трябва да поставят на видно място информационна табела, предназначена за крайния потребител, съдържаща следната информация: единична цена на пластмасовите продукти за еднократна употреба; вредното им въздействие върху околната среда от замърсяване вследствие на нерегламентираното им изхвърляне и/или изхвърляне на неразрешени за това места след крайната им употреба; необходимостта от трайното им намаляване, както и възможните алтернативи за използването им.

Определяща роля, дали даден съд за храна се счита за пластмасов продукт за еднократна употреба е вероятността той да се превърне в отпадък поради обема или размера си, по-специално при съдовете за единична порция. Изброените пластмасови продукти за еднократна употреба се предлагат на крайните потребители задължително срещу заплащане на сума, която за тази година нормативно е определена по следния начин:

- не по-малко от 0,05 лв. за брой за продуктите, представляващи пластмасови чаши за напитки и техните капаци и капачки и

- не по-малко от 0,20 лв. за брой за продуктите, представляващи съдове за храна, т. е. съдове, като кутии, със или без капак, използвани за съхранение на храна.

Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва отделно от цената на съответната храна, включително напитка, в касовия бон.

До края на годината са предвидени търговски обекти за контрол в границите на териториалния обхват на РИОСВ-Русе за спазване изискванията на специализираната наредба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    daskal
    Ето огромната разлика! Тук НИЕ СИ ПЛАЩАМЕ, за да се ограничи употребата на пластмаса. В Германия ПЛАЩАТ НА ХОРАТА по 0.25 евроцента за предадена от тях пластмасова бутилка от 1.5 литра. В магазините дори има поставени апарати за връщане на бутилките.
  • 4
    2
    Рушветчия
    Ааааа и алчност, и алчност! Такова лапане на ЗЕЛЕНИ РЕКЕТЬОРСКИ РУШВЕТИ в РИОСВ никога не е било
  • 4
    1
    Горски
    Абе, те колкото и да контролират, накрая некадърната Цона се из@ква на всичко с некомпетентността и глупостта си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари