Лекар: Няма смисъл да си изследвате антителата

6
"Не знаем под колко и над колко имаме защита. Това е просто една цифра и нищо повече", каза д-р Георги Миндов
"Не знаем под колко и над колко имаме защита. Това е просто една цифра и нищо повече", каза д-р Георги Миндов

Трета доза на ваксина ще се поставя и в България. Първите медици вече си направиха допълнителна имунизация

Йоска Тинчева е здравен работник. Като част от рисковата група, тя е решена да си постави и трета доза ваксина.

"Аз съм ваксинирана. Две инжекции имам, така че и трета доза бих си направила и се чувствам добре", сподели тя пред Bulgaria ON AIR

Не на такова мнение е Мария Петкова. Тя няма сериозни заболявания, работи в детска градина и е имунизирана, но все още се чуди дали да прибегне и към бустерната доза.

"Най-вероятно ще поставя и трета. За по-голяма отговорност", каза жената.

Личните лекари наблюдават спад в интереса към ваксинацията срещу Ковид-19. Повишава се интересът на имунизираните към третата доза, отчита д-р Георги Миндов.

"Почти всички мои пациенти, които са имунизирани с пълен ваксинален курс, питат за поставяне на трета доза, тъй като слушат какво се случва в други страни. Спадат антителата прогресивно и трябва да се направи такава доза", уточни медикът.

Той подкрепя идеята с приоритет да бъдат рисковите групи, като смята, че към тях трябва да влязат и хората от фермите за норки. Д-р Миндов е категоричен, че не трябва да се залъгваме, че защитата от коронавируса зависи от това колко антитела имаме.

"Титърът на антителата не е показателен. Няма смисъл хората да ходят да се изследват и да си дават парите. Това изследване е безсмислено. Няма референтни стойности. Не знаем под колко и над колко имаме защита. Това е просто една цифра и нищо повече", подчерта медикът.

А само няколко часа след като излязоха насоките за поставяне на трета доза, стана ясно, че сред първите поставили бустерна ваксина е началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

"С този вирус трябва да се води решителна борба. 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в Ковид зоните на ВМА са неваксинирани. Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при първата игла, да си поставя и трета", посочи специалистът.

Примера му последваха още 11 негови колеги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари