Имунолог разкри кои антитела предпазват от заразяване с коронавирус

3
Според Богдан Петрунов вероятно ще се наложи да се имунизираме срещу коронавирус всяка година
Според Богдан Петрунов вероятно ще се наложи да се имунизираме срещу коронавирус всяка година Видео: NOVA

Коментар на имунолога Богдан Петрунов

"Антителата, които се създават в резултат на контакт с вируса, могат да бъдат два типа. Първият са антитела свидетели. Те показват, че сте били в контакт с COVID-19, но не предпазват от заразяване. Трябва да имате вирус неутрализиращи антитела. Те предпазват от заразяване". Това обясни в студиото на „Здравей, България”по NOVA имунологът Богдан Петрунов. Той категорично заяви, че наличието на антитела не е предпоставка за издаване на зелен сертификат.

По думите му не е ясно какво количество антитела ни предпазва от заразяване, защото това зависи от индивидуалната реактивност на имунната система.

„Още когато получихме първите ваксини, ясно беше написано в характеристиките им, че те не предпазват от заразяване, те помагат да прекарате вируса. Въпреки това има малък процент хора - 8 % от човешката популация, които не реагират на антигенен стимул. Тоест, имунната система не реагира на ваксината", обясни специалистът.

Според него вероятно ще се наложи да се имунизираме срещу коронавирус всяка година. Имунологът бе категоричен, че хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се ваксинират.

По думите му бременните жени могат спокойно да си поставят ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари