Ледник на най-високия връх в Швеция започна да се топи

0
Вследствие на горещините в Арктика ледникът е загубил статута си на най-висока точка в Швеция
Вследствие на горещините в Арктика ледникът е загубил статута си на най-висока точка в Швеция

Вследствие на горещините в Арктика ледник, който покрива южния връх на планинския масив Кебнекайсе, е загубил статута си на най-висока точка в Швеция, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Досега не бях виждала в южната част на масива да се топи толкова много сняг, колкото това лято", заяви експертката по география Гунхилд Росквист от Стокхолмския университет. Тя ръководи изследователски център близо до масива Кебнекайсе. Росквист години наред измервала височината на върха в рамките на изследователски проект, посветен на климатичното затопляне.

Според нея южният връх е загубил 4-метрова снежна покривка миналия месец. Това се равнява на ежедневна загуба на 14-сантиметрова снежна покривка през юли, когато в Швеция бяха регистрирани рекордно високи температури, предизвикали десетки горски пожари.

Новите измервания показват, че южният връх се издига на височина 2097 метра, докато северният връх е висок 2096,8 метра, т.е. разликата между двата върха е само 20 сантиметра. Вчера северният връх вероятно е станал по-висок от южния връх.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари