Лебеди се разхождат под кея в Русе

2

Не съвсем обичайни туристи се появиха през уикенда в Русе.

Под кея бяха забелязани три лебеда и един пеликан. Те ходеха важно-важно по ледените блокове в реката и се носеха грациозно по водата, явно в очакване да ги снимат. От време на време и подхвръкваха. Ентусиазирани млади природолюбители решиха, че птиците са пропуснали среднозимното преброяване и сега са дошли да се регистрират в РИОСВ, пише briagnews.bg.

Информирани обаче коментираха, че най-вероятно лебедите и пеликанът разузнават за нови хранителни зони, след като езерото в резервата "Сребърна" почти напълно замръзна. След като огледаха района, не съвсем обичайните гости заминаха нанякъде. До момента няма официална информация от някой хотел къде са отседнали за през нощта...

 Ниските температури са причина за замръзване на голяма част от водоемите на територията на РИОСВ - Русе, които са хранителна база и място за почивка на зимуващите птици. Това е основната причина за по-ниска численост на водолюбивите птици по време на проведеното тази година 41-ово среднозимно преброяване, коментират от Екоинспекцията. Експерти на РИОСВ-Русе съвместно с екип на Българското дружество за защита на птиците отчитаха числеността  в 7 преброителни пункта - местността „Стълпище“, пристана на с. Пиргово, четири точки по поречието на река Дунав в Русе и Поддържан резерват „Сребърна“.

Най-висока численост е отчетена при видовете каспийска жълтонога чайка – 525,  зеленоглава патица - 361 и голяма белочела гъска -119. Експертите са преброили 56  лиски, 38  кафявоглави потапница, 29 голям и 7 малък корморан.

По време на мониторинга са преброени 28 къдроглави пеликана. Птиците търсят храна по река Дунав, тъй като езерото „Сребърна“ е сковано от лед. Заснежена е цялата водна повърхност и прилежащите територии. По време на преброяването в „Сребърна“ са наблюдавани 8 екземпляра от вида ням лебед, целогодишно обитаващи резервата.

Близо 700 000 водолюбиви птици от над 150 вида бяха установени по време на тазгодишното Среднозимно преброяване, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. От там уточняват, че са  регистрирани едни от най-високите числености за последните години. В преброяването са участвали 41 екипа от експерти и доброволци в повече от 200 влажни зони у нас. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души. През тази година то се проведе за 51-и път, като България се включва 10 години по-късно в инициативата. То се осъществява едновременно и синхронизирано в цяла Европа и Северна Африка с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари