Община Русе очаква три пъти повече туристи

3
Пламен Стоилов: Ще направим прекрасна зона за отдих за туристите
Пламен Стоилов: Ще направим прекрасна зона за отдих за туристите Видео: БНТ

Три пъти повече туристи очаква община Русе след изграждането на нова кейова стена и удобни места за акостирането на кораби.

Днес беше дадено началото на обща инициатива на двата съседни града – Русе и Гюргево – за по-рационално използване на района около река Дунав. Строителството започва през тази година и трябва да приключи през 2019-а.

От българска страна ще бъде изградена нова кейова стена, която ще навлезе на 40 метра навътре от сега съществуващия бряг на река Дунав. Ще бъдат направени още 3 места за акостиране на големи кораби с туристи. Дoсега на пристанището в Русе тези котвени стоянки бяха неизползваеми, а достъпът до тях беше невъзможен заради ниското ниво на реката.

Русенецът Георги Кънчев има 20-годишен опит в презокеанските плавания.

Георги Кънчев
„200 туристически кораба този сезон ще посетят Русе. Общината, ако е достатъчно активна, нека да печели.“

Сега дълбочината ще стане 5 метра, което ще позволява пътническите кораби да спират без проблеми, а туристите ще бъдат посрещнати от широка алея, с дървета и места за отдих. Ще има дори и сцена за музикални изпълнения на открито. Ще бъде направен и лиман за малки плавателни съдове – яхти и моторни лодки.

Пламен Стоилов – кмет на община Русе
„Ние ще направим прекрасна зона за отдих и за туристите, които идват в Русе. Крайно време беше да „обърнем“ града с лице към реката.“

От румънска страна се предвижда да се развие районът около техния канал Свети Георги. Освен места за акостиране на кораби, на румънския бряг ще има административна сграда и закрита зона за митнически контрол.

Николае Барбу – кмет на община Гюргево
„Изграждането на пристанището в Гюргево също е много важно, защото ще идват кораби, ще спират, ще получим значителна сума приходи.“

Общо от двете страни на реката ще бъде изградена 8 километра пристанищна инфраструктура. Подобренията значително ще променят облика на двата съседни града и на пристанищата им и те ще придобият по-европейски вид, смятат местни власти. В крайбрежната зона на българска територия през следващите две години ще бъдат вложени 26 милиона лева за строителството на модерен придунавски булевард и за благоустрояването на градския кей.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари