Латвия: Беларуските власти опитват да въоръжат мигрантите срещу нашите граничари

1
Шефът на граничната охрана съобщи за необичайно въоръжение на беларуските военнослужещи
Шефът на граничната охрана съобщи за необичайно въоръжение на беларуските военнослужещи

Шефът на граничната охрана съобщи за необичайно въоръжение на беларуските военнослужещи

Латвийските граничари съобщават за случаи, в които беларуските власти са предлагали огнестрелно оръжие на нелегални мигранти, които планират да преминат границата между Беларус и Латвия, съобщи Гунтис Пуяц, началник на държавната гранична охрана, пред изданието „LETA“.

Освен това службите на беларуския режим се опитват да инструктират мигрантите как да се справят с латвийските граничари, ако те се опитат да им попречат да преминат границата“, каза Пуяц, цитиран от БГНЕС.

Осъзнавайки обаче, че нещо сериозно не е наред, мигрантите отказали да използват оръжията.

През последните месеци няма инциденти, свързани с използване на огнестрелно оръжие срещу латвийски граничари, въпреки че такива са регистрирани в края на миналата година.

"Разбира се, подобни инциденти увеличават рисковете за сигурността и могат да ескалират до престрелки", смята началникът на гранична охрана.

Пуяц каза добави, че има съобщения за беларуски военнослужещи, въоръжени с оръжия като картечници и снайперски пушки, което не е типично оборудване на граничарите.

С оглед на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще се проведе след месец {11-12 юли), съществува риск от още по-голям натиск, "предимно върху Латвия, но натискът може да се увеличи и върху региона като цяло", предупреди Пуяц.

"Това означава не само имигранти, но и други видове атаки срещу Латвия, като например кибератаки", уточни той.

Латвийските власти смятат опитите за трафик на граждани на трети страни през границите на държавите - членки на ЕС, Латвия, Латвия и Полша за методи на хибридна война, използвани от беларуския режим на Александър Лукашенко за дестабилизиране на Европа.

По данни на Държавната гранична охрана до 8 юни 2023 г. на 3793 лица е било попречено да преминат в Латвия от Беларус. На 187 лица е било разрешено да влязат в страната по хуманитарни причини. Това показва нарастващ натиск върху латвийската граница, тъй като през цялата 2022 г. граничната охрана е предотвратила 5 286 опита за незаконно преминаване на границата, като 217 лица са били допуснати да преминат по хуманитарни причини.

Латвийските общини Лудза и Краслава, както и град Даугавпилс, разположен в югоизточната част на страната близо до границата с Беларус, се намират в извънредно положение от 10 август 2021 г. То е удължавано многократно, като последното удължаване приключи на 10 август 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    🤯🤯🤯
    Тя европа е дестабилизирана, колкото си поискаш. Само дето ония хермафродити в брюксела си мълчат, но народът е наясно. Ще пускали полуголи талибани и ще ги въоръжавали да се стреляли с латвийски граничари. Европа от там се дестабилизирвала от 10 полу-голи афганистанеца. Че те по-диви от Френските легионери ще излязат ! Грандиозна глупост. Дали има завършени идиоти, които да и потеглят ?
  • 7
    2
    j9203
    пак американска пропаганда, тея се насраха да лъжат и всички американски гъзолизци в европа и те се научиха толкова да лъжат, че вече им е станало патологично и не могат да спрат, даже когато искат да кажат истината, пак лъжат, по навик
  • 7
    1
    а стига бе,
    с т34 ли ги въоръжават или с шпагини, щото за балтийските болонки тва стига!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари