Култура, имоти и туризъм - предизвикателства и възможности в Русе

0

Възможностите за инвестиции в сферата на недвижимите културни ценности и перспективите за развитие на културния туризъм бяха представени и дискутирани на тематичен форум „Култура, имоти и туризъм - предизвикателства и възможности”. Форумът се проведе в зала „Европа” на Доходно здание, а зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански презентира „Възможности за културен туризъм“.

Гости и лектори на форума бяха и доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, архитект Калоян Тончев, както и експерти от Министерство на туризма, Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Д-р Карапчански заяви, че провелата се днес среща е важна за развитието на туристическия сектор в Русе, който през последните 4 години възвръща своите позиции. Той каза още, че Община Русе се стреми да превърне града в привлекателен, разпознаваем и модерен културен център, популяризирайки дадените културни и исторически дадености. Зам.-кметът отчете и тенденцията за увеличаване броя на туристите, пристигащи в Русе, като представи данни, които сочат, че само за 2015 г. над 430 000 души от круизни кораби ще посетят дунавския град.

Д-р Карапчански представи и реконструираните и изцяло обновени музеи и културни центрове в Русе, сред които Регионален исторически музей, Лапидариум, Екомузей, Баба Тонка, старият център и др.

В рамките на форума бяха разгледани успешни модели за устойчив културен туризъм и привличането на инвестиции в недвижими имоти чрез неговото ефективно развитие. Основен въпрос, който дискутираха участниците, е добавената стойност, генерирана от културното наследство на регионално ниво. Те обърнаха внимание на ползите от туризма за икономическото развитие на местно ниво, създаването на заетост и привличането на нови инвеститори.

Ключова тема в дискусионния панел на форума бяха сделките с имоти-паметници на културата. Експерти запознаха участниците с правния статус на паметниците и териториално-устройствената защита на недвижимото културно наследство. Те разгледаха основните правни проблеми при управлението на културното наследство и споделиха добри практики от Европа за успешно решаване на казуси в тази сфера.

На форума бяха представени и Европейски програми, чрез които се финансират проекти и инициативи за развитие на културното наследство.

Лектори на форума: Страхил Карапчански, заместник-кмет по европейско развитие, Община Русе;  доц. д-р Николай Ненов, Директор Регионален исторически музей, гр. Русе, архитект Калоян Тончев, експерти от Министерство на туризма, Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Форум „Култура, имоти и туризъм - предизвикателства и възможности” се организира от списание ENTERPRISE и Национално сдружение „Недвижими имоти“, с официалната подкрепата на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари