Крясъци, реплики, дуплики, или 101 начина да се блокира работата на НС

0
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" успешно саботират приемането на закони и обвиняват управляващите за това
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" успешно саботират приемането на закони и обвиняват управляващите за това Снимка: БТА

Елисавета Белобрадова описа как протича един работен ден на депутата 

Дори и най-непредубеденият наблюдател не може да не се впечатли колко бурно и дълго заседава парламентът, а на практика не върши никаква работа.

Приетите законодателни текстове се броят на пръстите на едната ръка - толкова успяха да се промъкнат между безкрайните реплики, дуплики, дуплики на дупликите, разредени с искания за почивка, отбелязва вестник СЕГА.

Министрите са затрупани от въпроси от опозицията за най-разнообразни неща /депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова успя да зададе 300 в един ден и обвини НС в цензура, защото й върна един от тях/ и денонощно отговарят на въпроси за изграждането на деветата дупка на кавала в село Долнонанагорнище.

Невижданата активност на опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" би заслужавала адмирации, ако беше продуктивна, а тя е целенасочено деструктивна. Което не й пречи да обвини управляващите, че се мотат и не приемат така важните за държавата и хората закони. Как протича един работен ден на депутата описва във "Фейсбук" народният представител от "Демократична България" Елисавета Белобрадова.

"Парламентарният живот е изумително изпитание за всеки, който си е въобразявал, че е натрупал житейски опит и e съзрял като индивид.

9 часа, начало на работния ден. В 9:10 "Възраждане" искат почивка. За да обмислят дневния ред.

Но да не правим проблем от една почивка. Ето, имаме законопроект, който има, да речем, няколко параграфа. Опозицията дискутира заглавието. Един час изказвания, един час реплики, дуплики, процедури и размишления на ГЕРБ и "Възраждане". Декларации.

ДПС излизат да кажат за кръга "Капитал". Животът изтича през пръстите ти, заглавието още не е гласувано.

Вселени се раждат, звезди обсипят свода небесен, а после слънцето пак пече ли, пече. Най-сетне гласуваме заглавието, че и барабар с един параграф.

Минаваме на параграф ДВЕ. Дискусии, много изказвания, много емоции и нови декларации. ДПС искат почивка.

Почивката идва и си отива.

ГЕРБ крещят от трибуната, че ще защитават хората с всички сили и всички средства. Минава много време, години. Побелявам, пускам документи за пенсионирането си.

“Къде ви е промяната?”, пита колега от опозицията и колега от ПП излиза и предлага да гласуваме край на дебатите по този параграф, за да отлепи нашата ладия лека от брега и да тръгне към параграф три, но колега от "Възраждане" взима думата и започва да вика: “Вие не ни давате да говорим, вие не ни давате да говорим!!! Ние искаме да кажем неща, ние имаме мнение, ВИЕ НЕ НИ ДАВАТЕ ДА ГОВОРИМ!!!!”

Този страстен наратив надхвърля времето за говорене и на дъската времето на колегата започва да свети в червено.

“ВРЕМЕТООООООООООО!!!” Страшен крясък се чува и всички скачаме, защото решаваме, че някой в отчаянието си се е хвърлил от балкона над залата с цел да прекрати изказването и да гласуваме параграф ДВЕ.

"Възраждане" също скачат. Те искат наказание, за тоз, който се е провикнал.

Председателят пита “Кой се провикна?”, постановява наказание ЗАБЕЛЕЖКА на инак зрял и спокоен колега от ПП, който очевидно е изгубил за миг присъствие на духа.

Остават броени минути до края на работния ден, в който искаме с всичка сила да гласуваме параграф Д В Е, че и Т Р И.

ГЕРБ искат почивка, за да обмислят. Председателят покрива изстрадалато си лице с длани. Всички виждаме как му се образува огромна язва на дванадесетопръстника (четвърта за месеца) и промълвява “Петнайсет минути почивка”.

Минава и тази почивка. Отиваме да гласуваме, но преди това Десислава Атанасова ИСКА ДА КАЖЕ НЕЩО ПО ПРОЦЕДУРА!!!

До ухото ѝ е достигнала промълвена дума от председателя, която е в разрез с високия морал на опозицията и изисква ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ПОСТАНОВИ НАКАЗАНИЕ ЗАБЕЛЕЖКА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

Всички си взимат бележка.

Гласуваме. Остават още параграфи, но аз не съм първа младост и една шепа живот ми остава. Преди имах мечти, планове. Въобразявах си се на нещо, а то… сега просто параграфите искам да се гласуват. Да идем на следващия закон даже, там дори ще се изкажа.

Кратко, обещавам."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари