„Краят на една ера“: Гърция изплати дълга към МВФ две години предсрочно

0
Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис
Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Гърция изплати две години предсрочно последната вноска от дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи новината в профила си в Туитър.

Той изрази задоволството си от това, че Гърция е платила последната вноска от 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) на МВФ, като подчерта, че това е „краят на една ера“ за Гърция. Той допълни, че тежката гръцка финансова криза през 2010 година е била една „сива глава“ от гръцката история, която гърците не трябва и няма да преживеят отново.

МВФ отпусна заем от 32 милиарда евро за Гърция като част от спасителната помощ след финансовата криза на страната, която започна преди повече от десетилетие.

Последната програма за икономии и реформи в Гърция приключи през август 2018 година. Оттогава Атина става все по-стабилна и отново взима заеми на капиталовите пазари.

Лихвите по 10-годишните гръцки държавни облигации в момента са около 2,5 процента. В разгара на криза през 2012 година те скочиха до над 35 процента за известно време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Византийски хитрини.
    Изплатили - друг път. На Гърция опростиха заемите. Имат огромно лоби в МВФ и като цяло в щатите. Бяха ги надърпали заемите с години гръцките правителства, които после ги преляха в частни банкови сметки. Затова се чудеха на Гърция, че държавата им бедна, а хората им са богати.
  • 5
    2
    Милен
    320 000 000 000 $ опростени от МВФ и Световната банка.Гърците знаят как да хленчат.
  • 6
    1
    русенец
    А колко от този дълг и опростиха? Имам спомен, че беше повече от половината.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари