Красимир Папукчийски: Пощите бяха хакнати заради куриерска фирма

0
За да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер
За да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер Снимка: БНТ

За да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер

Хакерската атака, която през април т.г. срина системите на "Български пощи" е направена в полза на частна куриерска фирма.

Това заяви пред Нова тв зам.-министърът на транспорта в служебния кабинет Красимир Папукчийски.

"До мен стига информация, че това е целево, за да може да вървят пощите в негативна посока на развитие", посочи той, но не назова частната компания, нито изнесе факти, които да подкрепят тезата.

По негови думи, за да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер. "Но все още следствието от тази атака не е отстранено - дори и последния месец пенсиите пак бяха раздадени със закъснение от един ден”, посочи Папукчийски.

Дни след хакерската атака срещу "Български пощи" принципалът им бившият вицепремиер по ефективното управление Калина Константинова отрече спекулациите, че вирусът е пуснат в полза на куриерската фирма "Еконт", чийто собственик Николай Събев беше министър на транспорта в кабинета на Кирил Петков.

Софтуерните експерти, които отговарят за сигурността на държавните мрежи, коментираха, че кибератаката идва от чужбина. Бившият министърът на електронното управление Божидар Божанов също подкрепи тази теза, като посочи, че използваният вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Ама хич не се досетихме
    Никак не стана ясно
  • 6
    1
    Бат Георги
    Кажете ни нещо ново. Всеки средно интелигентен човек може да стигне сам до заключението, кой има полза поредната държавна компания да бъде съсипана и после естествено "приватизирана" от правилния наш човек. А, че самите държавни пощи имат н7жда от реформиране и преструктуриране, това е отделна тема. Но има едно голямо но, стратегически сектор като комуникациите във всичките им форми трябва да бъде собственост на ДЪРЖАВАТА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари