Кралимарковият камък край Стълпище рухна

0
Скалата обаче продължава да е опасна, защото в горната ѝ част е надвиснал още един голям къс
Скалата обаче продължава да е опасна, защото в горната ѝ част е надвиснал още един голям къс Видео: БНТ

Многотонният блок се е разцепил на няколко къса, които по чудо не са засегнали туристите, които посещават района.

Скалата обаче продължава да е опасна, защото в горната ѝ част е надвиснал още един голям къс, предава БНТ. Въпреки многократните сигнали, които кметът на близкото село Мечка е изпратил до институциите, никой не взема мерки за укрепването на скалата.

Дванайсетметровият камък с тегло над 100 тона рухнал в края на миналата седмица, а само два дни преди инцидента на поляната имало фестивал и стотици посетители. Кметът разказва как група деца дори се снимали, покатерени върху самата скала.

Ивелин Илиев - кмет на село Мечка: "Това парче, което е останало в момента, просто не знаем посоката, в която ще падне и има опасност да излезе от загражденията. Ние каквото зависи от нас сме го направили, макар че не е наше задължение, ограден е."

Районът се стопанисва от Държавно дивечовъдно стопанство „Дунав" Русе, до които кметът на село Мечка многократно изпращал сигнали, но не получил отговор.

Ангел Косев - зам.-директор на Държавно ловно стопанство „Дунав"- Русе: "От години скалното образувание беше напукано, беше въпрос на време да се случи. Той представлява опасност за живота и здравето на хората, тъй че, целесъобразно е да се събори."

Кой обаче трябва да обезопаси скалата, от ловното стопанство не могат да кажат, но твърдят, че те нямат тези правомощия. Русенската екоинспекция също изпрати свой представител на място, тъй като рухналата забележителност е била в защитена територия. Според експерта обаче нищо повече не може да бъде направено.

Венелин Скарлатов - експерт от отдел „Биоразнообразие и защитени територии", РИОСВ-Русе: "Това е скално образувание, което си е естествено и няма как да се поддържа, към момента няма какви дейности да се предприемат за неговото възстановяване."

Местна легенда разказва, че Крали Марко е вдигнал тази скала с една ръка, но според експертите е възможно това да са останки от римски каменен мост над река Дунав. Самото скално образувание е на повече от 65 милиона години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари