Кръчмарите в Русе скочиха срещу таксите за тротоарно право

0
В момента налог плащат само заведения, които имат оградени площи на открито през зимата
В момента налог плащат само заведения, които имат оградени площи на открито през зимата

Община Русе да регулира такса тротоарно право за всички заведения с маси на открито и летни градини през зимата, настояха от Съюза на хотерлиерите и ресторантьорите в крайдунавския град. Собственици и наематели искат намалената наполовина такса тротоарно право от 31 октомври м.г. до 1 април т.г. да обхване и последния месец. Причините са в променливите температури и дъждовете в началото на пролетта.

В момента налог плащат само заведения, които имат оградени площи на открито през зимата. Тротоарното право не важи за т.нар. "найлонови аквариуми" за пушачи, летните градини и единични маси пред барчета. От браншовия съюз искат общината да контролира всички кръчмари.

Кметската управа вече предложи промени в наредбите за търговската дейност и определянето на местните такси, цени на услуги и права в общината. Собствениците и наемателите на заведения на открито ще трябва да осигуряват поне 2 м ивица за пешеходците. Те ще плащат целогодишна такса за масите си на открито. В момента такса тротоарно право е 32 лв. От кметската управа очакват 30% повече приходи в местния бюджет, ако ресторантьорите плащат месечна такса за маси пред заведения и зиме, а от летни градини - още 25% постъпления.

Промените предвиждат да се таксуват като търговци и хората, които припечелват от детски атракциони велорикши и други забавления. Ако Общинският съвет приеме предложението, уличните музиканти, художници и артисти също ще плащат за сценичните си изяви на открито.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари