КПКОНПИ: Весела Лечева не е в конфликт на интереси

1
Ще помоля бившия министър Радостин Василев да се извини, каза Весела Лечева по повод решенията на КПКОНПИ
Ще помоля бившия министър Радостин Василев да се извини, каза Весела Лечева по повод решенията на КПКОНПИ

Ще помоля бившия министър Радостин Василев да се извини, каза Весела Лечева по повод решенията на КПКОНПИ

„Много неистини се изговориха по мой адрес. На бюрото ми са двете решения на КПКНОПИ. Те гласят, че не съм в конфликт на интереси“. Така отговори служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева в ефира на bTV на въпроса, дали е разпитвана по сигналите на своя предшественик Радостин Василев.

„Ще помоля бившия министър да се извини“, каза още Весела Лечева и добави, че е получила документите в края на седмицата.

„Решенията по двата сигнала вече са факт, получих ги в петък. Не исках да ги правя медийно достояние, но нека истината излезе наяве“, добави тя.

Лечева говори и за ситуацията във федерацията по вдигане на тежести, стадиона на ЦСКА, както и възможно ли е да има нови лифтове на Витоша.

„Българските щанги минаха дълъг път, изпълнен с вътрешни напрежения. Отделихме специално внимание на федерацията от загриженост към състезатели, треньори и специалисти, защото те бяха най-големите губещи“, коментира Лечева.

„Новото ръководството беше вписано наскоро и очакваме техните отчети и документи, така както изисква законът. Поздравяваме ги за успехите, които постигнаха. Въпрос на процедура е федерацията да подпише нов договор с ММС и да бъдат изчистени всички задължения“, каза още тя и добави, че се надява до края на май състезателите да получат и всички забавени заплати.

Министър Весела Лечева коментира и кога в България ще има повече нови стадиони.

„Бавно се случват добрите неща. Вчера видяхме новия стадион на „Ботев“. Имаме и нови зали като „Арена София“, залата в Русе, а скоро ще бъде открита и тази в Бургас. Идва ред и на стадионите. Надявам се, че и клубовете вече узряха как трябва да се управлява една такава модерна инвестиция. Защото не е само въпрос да го изградиш, а след това трябва и да го стопанисваш, така че да се самоиздържа. Футболните клубове са наясно, че трябва да направят работещи модели за подобни мащабни инвестиции“, каза Лечева.

Министърът на младежта и спорта смята, че ЦСКА ще има нов стадион независимо от това кой ще управлява.

„За новия стадион на ЦСКА бяха направени всички необходими стъпки – създаване на дружество, на идеен проект за съоръжението, така че очаквам в кратки срокове и останалите институции да свършат своята работа, за да имаме и първа копка“, коментира Весела Лечева и добави, че Столичната община и главният архитект съдействат. Тя се надява, че стъпките, които е направил екипът на министерството, са направили проекта необратим.

Весела Лечева е убедена, че ще бъде запазен държавният интерес в съвместното дружество с ЦСКА: „Имаме устав на дружеството, който не позволява държавата да има по-малко от 50 процента, независимо дали вноската на другия съучредител, която прави посредством строителството, надхвърля сумата на апортната вноска“.

Според Лечева в миналото е имало редица порочни модели, които не са дали възможност да се развият успешни публично-частни партньорства. Министърът на младежта и спорта коментира и другия водещ столичен отбор – „Левски“.

„Надявам се и „Левски“ да намери устойчив модел за развитието на клуба, който да даде възможност да бъде направен привлекателен и модерен стадион, който да радва феновете. Въпросът е дали футболният клуб има желание и възможност в момента да реализира една такава концесия. Няма заявено ново намерение“, съобщи министърът на младежта и спорта.

Весела Лечева коментира и ситуацията със спортните съоръжения на Витоша.

„За съжаление над 20 години Витоша е в това незавидно състояние. А в последната година само в Европа са изградени 100 съоръжения, а на Балканите - 10“, констатира тя.

„Експертната група, която създадохме, и която трябва да изработи законови предложения, е натоварена със задачата да направи такива, така че да ограничи безразборното строителство, но да се даде път за строителство на спортни съоръжения. Витоша е не само спорт, тя е здраве. Нашите деца могат да са до обяд на училище, а след това да са в планината, която е на километри от София. И не само те – а всички ние, които живеем в столицата“, коментира Весела Лечева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари