Коя е най-честата причина за смърт у нас?

1
България е рекордьор по смъртност от инсулт в света
България е рекордьор по смъртност от инсулт в света Снимка: Bulgaria ON AIR

България е рекордьор по смъртност от инсулт в света

България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в света и в същото време изостава сериозно по отношение на лечението им. През 2022 година в България инсулт са получили над 45 000 души. Българското дружество по инсулт излезе с отворено писмо, в което настоява за промяна на начина на финансиране и да се спре с ощетяването на някои болници.

"Тонът на писмото е благодарствен, защото в новия проект за Национален рамков договор страшно много неща от това, което сме настоявали, бяха приети. Българският лекарски съюз и Здравната каса се съгласиха, че инсултите са приоритет, доста от алгоритмите се осъвремениха. Почти 20 години нищо не беше променяно. Разбира се, останаха някои нелогични пропуски във финансирането и искрено се надявам да получим разбиране, и лекарите да прилагат лечение, което спасява животи", каза неврологът доц. Росен Калпачки, цитиран от Bulgaria ON AIR

По думите му малко повече от 2% от получилите инсулт получават съвременно лечение.

"Заради това сме на опашката за модерно лечение. Нужно е да се проведат няколко стъпки при лечението и ако едно от леченията не успее, трябва да се отиде към по-високо технологично, но по-скъпо. Ако вие трябва да лекувате пациента с единия и другия метод, не получавате парите и за двете поотделно. Повечето болници могат да правят по-лесното, което също е модерно, в повечето случаи е успешно, но понякога е недостатъчно. Идеята е такъв пациент да бъде прехвърлен във високоспециализиран център, където да се проведе другото лечение", допълни доц. Калпачки.

Той сподели, че в България има 3 центъра, които могат да проведат цялото лечение.

"Надявам се, че тези места ще станат поне 13. Идеята е, че пациентът е там, не ходи никъде, което е плюс за него, не се насочва на друго място. Не минава време, а времето при инсулта е много важно. По-малко пациенти имат достъп до такова лечение, ако няма подобни центрове", коментира още неврологът.

Доц. Калпачки е категоричен, че инсултът е най-честата причина за смърт: "Най-голямата полза от лечението е спестяване на инвалидизация, защото ако оживееш след инсулт е по-зле, отколкото да не оживееш. Три пъти повече хора си отиват на собствен ход вкъщи след модерното лечение".

А за да не се стига до инсулт хората трябва да си лекуват високото кръвно.

"Това предотвратява инсулт и става чрез профилактични прегледи. Когато се случат първите симптоми на инсулт, мозъкът започва да умира още в първите секунди. Първите белези не са гръмотевични, няма болка, в голяма част от случаите не се усещат от пациента. Трите белега са изкривяване на лицето, слабост в едната или другата ръка и промяна в говора. Важно е и да има апликация на умните ни телефони, която да разпознава точно тези три белега, защото така няма да има нужда един от друг човек, но това не е лесно", обясни доц. Калпачки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари