Ковид-19 в Русия: Катастрофа в страната с пет собствени ваксини

0
На много места болниците изнемогват, погребалните агенции работят денонощно
На много места болниците изнемогват, погребалните агенции работят денонощно Снимка: ЕПА / БГНЕС

През последните дни Русия достига нови печални рекорди: всеки ден с коронавирус се заразяват по близо 40 000 души, а над 1000 умират от Ковид-19.

Пълна катастрофа в страната, която първа създаде ваксина, отбелязва Дойче Веле.

Ситуацията в Русия е драматична: през последните дни страната отчита по близо 40 000 нови инфекции с коронавирус и по над 1000 жертви на ден. Това накара президента Владимир Путин да се изкаже по въпроса. В скорошното си обръщение към народа той въздъхна дълбоко, преди да произнесе началното "Скъпи приятели", след което припомни на руснаците, че са длъжни веднага да излязат в карантина, ако са имали контакт със заразен с коронавирус. Путин беше видимо ядосан. В обръщението си той подкрепи предложението на правителството дните поне до 7 ноември да бъдат обявени за неработни в цяла Русия. "Подобно нещо не се е случвало никога", каза още Путин във връзка с растящия брой новозаразени и жертви.

Много заразени, малко ваксинирани

На много места болниците изнемогват, погребалните агенции работят денонощно. Руската статистическа служба "Росстат" регистрира силен спад на населението. И тази катастрофа удря тъкмо страната, която не само разполага с пет собствени ваксини срещу коронавирус, но и първа в света създаде и одобри за използване ваксината "Спутник V", наричайки я гордо "най-добрата в света".

Досега обаче в Русия са изцяло ваксинирани едва около една трета от 146-те милиона граждани на страната. Препаратът "Спутник V" и досега не е получил одобрение нито от Европейската лекарствена служба ЕМА, нито от СЗО. Мнозина руснаци са скептични. "Тялото си е мое и аз сам решавам какво да вкарам в него", казва един московчанин. Възрастна гражданка твърди, че с удоволствие би се ваксинирала с препарата на Biontech/Pfizer, но "в никакъв случай със Спутник".

При това в тази най-голяма страна в света вече правят достатъчно реклама на ваксинациите - с плакати по улиците, а и в държавната телевизия. Известният лекар Денис Проценко наскоро също отправи апел към всички руснаци да се имунизират срещу коронавирус. Но много от хората не се доверяват на тази спусната "отгоре" кампания.

Статистикът Алексей Ракша твърди, че скептицизмът на руснаците се дължи отчасти на официалните данни, които не отразявали реалната ситуация. От друга страна високопоставени политици често пропускали да дадат положителен пример на сънародниците си например в носенето на предпазни маски. Путин, например, който не отиде на срещата на Г-20, нито пък на Световната конференция по климата в Глазгоу именно заради тежката ситуация в Русия, никога досега не се е показвал с предпазна маска. Обикновените граждани обаче са застрашени от глоба, ако бъдат хванати на обществени места без маска.

А на всичкото отгоре политици и държавни служители прекалено често отправят противоречиви призиви във връзка с пандемията. "Кое е вярно, и кое е лъжа - народът вече напълно се обърка. И всичко това подхранва типичните постсоциалистически и постсъветски антиваксърски настроения", казва Ракша.

Политоложката Татяна Становая критикува Путин за това, че се е отдалечил от народа и прехвърля всички решения във връзка с пандемията на регионите и правителството. "Президентът иска хората да го виждат в добра светлина, но така той жертва живота на своето население", написа тя в социалната мрежа Телеграм.

Хаотични послания, объркани хора

И така цялото управление на пандемията в Русия има хаотичен характер. Ту се раздават на томбола коли и жилища в Москва, за да се мотивират хората да се ваксинират, ту се допускат много хиляди зрители и то без маски на спортни събития - например на мачове от Европейското футболно първенство в Санкт Петербург през лятото. Веднъж се твърди, че Русия е преминала през пандемията по-добре от други държави и че всичко е под контрол, а цитираните после катастрофални числа за болните и починалите поставят всичко това под голямо съмнение.

В Москва и Санкт Петербург, където ситуацията е особено драматична, освен обявените свободни дни до 7 ноември влезе в сила и частичен локдаун, макар че официалните власти не го наричат с това име. Отворени са само супермаркетите и аптеките - изключенията от това правило са много малко. Какво ще последва след 7 ноември - не е ясно. Ако за влизане в ресторант или в обществения транспорт започнат да се изискват местните сертификати за ваксинирани и преболедували, всички чужденци биха имали огромен проблем - защото повечето не са регистрирани в системата на руското здравеопазване и няма как да получат съответния QR-код.

Засега все още не е взето решение за задължително ваксиниране, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Де факто обаче в много от руските региони и бездруго то вече е въведено за определени професии. Срещу задължителното ваксиниране се изказа президентът Путин, който заяви: "Всяко наложено отгоре решение ще води до неговото заобикаляне. Тогава хората ще си купуват сертификати". И действително, подобни измами вече се забелязват. Известната компания за антивирусен софтуер "Лаборатория Касперски" откри рускоезични сайтове, на които се продават фалшифицирани европейски сертификати за ваксинация. Предполага се, че те са дело на руски хакери.

Пътешествие вместо изолация?

Освен че в Русия липсват ясни указания, няма и истинска обществена дискусия относно ограниченията, така че гражданите да могат да се ориентират и да ги подкрепят. За сметка на това пък се смята почти за похвално да се саботират задължителните правила - хората в метрото носят предписаните маски, но твърде често те са свлечени само под брадичката. А след като бяха обявени за неработни дните до 7 ноември, много от хората вместо да си седят вкъщи, явно са започнали да планират пътувания. Медии съобщиха за прираст на резервациите за пътувания със самолет.

Все пак перспективата да се въведе изискването за сертификати повиши до известна степен готовността на руснаците да се ваксинират. Тази тенденция отчете здравният министър Михаил Мурашко. Но дори и това създаде нов проблем. От множество региони на Русия бе съобщено за недостиг на "леката версия" на "Спутник V", от която се изисква само една доза за получаването на ваксинационен сертификат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари