Николай Витанов: Очакват ни две тежки седмици

1
Почти три пъти повече са починалите от COVID за 14 дни пред октомври сравнено с целия месец миналата година
Почти три пъти повече са починалите от COVID за 14 дни пред октомври сравнено с целия месец миналата година Снимка: iStock / Getty Images

Почти три пъти повече са починалите от COVID за 14 дни пред октомври сравнено с целия месец миналата година

Починалите от коронавирус за първите 14 дни от октомври 2021 г. са над два пъти повече от всички починали за октомври миналата година, сочат данни, публикувани от математика Николай Витанов във „Фейсбук“.

Починалите досега за октомври 2021 г. са 2,76 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами“, пише той.

Той допълва, че прогнозите за оформяне на вторичен пик на заболеваемостта и повишаване на смъртността се сбъдват.

Витанов допълва, че София-град отива към по-високо Ниво 4 на заболеваемост, като скоро кандидати за това ниво ще бъдат също Варна, Стара Загора и Благоевград. Математикът предупреждава живеещите в Ямбол и Добрич да се пазят, тъй като там разпространението на COVID-19 е дифузно.

Оформя се проблемна зона в Западна България. Ямбол и Добрич са се засилили към влизане в ниво 4 според плана на МЗ“, допълва Витанов.

Базовото репродуктивно число е 1,245, очакванията са за плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска“, казва Витанов, като допълва, че политиците няма да позволят налагането на нов локдаун.

Очакват ни две трудни седмици. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо – застрахователната му стойност е над 10 млн. евро. За човешката душа не говорим. Пазете тази ваша скъпа биособственост“, призова математикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари