Костадин Ангелов: Извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи с месец

0
Необходимо да се даде възможност на новото правителство, когато се състави то, да реши дали да бъде удължена или не
Необходимо да се даде възможност на новото правителство, когато се състави то, да реши дали да бъде удължена или не Снимка: БГНЕС

Срокът на извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи с един месец

Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов, цитиран от БТА. Той подчерта, че е необходимо да се даде възможност на новото правителство, когато се състави то, да реши дали да бъде удължена или не.

Има една група от новопоявили се варианти на коронавируса, които притесняват световните здравни власти - британският, бразилският, южноафриканският и нигерийският, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. При тях има някои изменения, които променят проявата заболяването, променят се елементи от клиничната картина, добави той. По думите му ваксините, които сега се правят в Европа, действат и защитават от тях, но по-слабо.

Превалирането на английския вариант определя и характеристиката на заболяването, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му по време на на среща вчера с еврокомисаря по здравеопазването е било съобщено, че в Португалия, която има тесни връзки с Бразилия, няма нито един случай на бразилския щам, а в Италия има 5-6 процента от него. На базата на всички мутации много малък процент води до по-тежки последици, допълни още Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари