Коронавирус - 5 начина да се предпазим

0
Коронавирусът може също да се разпространи, ако някой, който е заразен, киха или кашля в ръката си, след което докосне дръжка на вратата или друга повърхност, която се използва често
Коронавирусът може също да се разпространи, ако някой, който е заразен, киха или кашля в ръката си, след което докосне дръжка на вратата или друга повърхност, която се използва често

Коронавирусът се разпространява по целия свят, а СЗО официално е обявила болестта за пандемия.

Тъй като вирусът става все по-широко разпространен, трябва да се вземат предпазни мерки с цел предпазване и ограничаване на  разпространението сред другите хора.

Хората с висок риск от развитие на сериозни усложнения от COVID-19 включват възрастни хора, бременни жени, хора с астма и ХИВ и хора с основни заболявания, включително сърдечни заболявания, белодробни заболявания и диабет.

Социалното дистанциране е ключов компонент за намаляване на асимптоматичното разпространение. Как работи -  свеждате до минимум риска си да бъдете изложени на вируса и, ако сте асимптоматичен носител, намалявате до минимум възможността да заразите някой друг.. 

Коронавирусът се разпространява по въздушно-капков път, например когато някой киха или кашля във въздуха около вас. Той може също да се разпространи, ако някой, който е заразен, киха или кашля в ръката си, след което докосне дръжка на вратата или друга повърхност, която се използва често.

И така, кои са някои от начините, чрез които може да се предпазите от коронавируса?

Мийте ръцете си

Да, това все още е най-добрият начин за предотвратяване на коронавирус. Нещата, които трябва да направите, за да се предпазите от коронавируса, са неща, които трябва да правите всеки ден. Първото нещо, което можете да направите, за да предотвратите всякакви респираторни заболявания, е да практикувате добра лична хигиена.

Правилното измиване на ръцете - използване на сапун и вода и измиване за най-малко 20 секунди - или използване на дезинфектант за ръце, когато сапун и вода не са налични, все още е най-добрият начин за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания.

Останете вкъщи

Здравните организации настоятелно призовават хората да останат у дома, ако могат. Очевидно е, че някои хора нямат лукса да работят от вкъщи и хората все още трябва да работят в магазини и бензиностанции. Но когато можете да останете вкъщи, направете го.

Ако все пак трябва да излезете от къщи, следвайте някои основни превантивни мерки.

Следвайте местните указания за обществено здраве

Различните държави  прилагат собствени защитни мерки, за да забавят разпространението на новия коронавирус. Много държавни и частни училища са затворени, а спортните дейности са прекратени. Ресторантите и баровете са затворени или имат ограничени часове и възможности, както и други бизнеси, като магазините за дрехи. Ако вашата държава е наложила насоки, трябва да ги следвате по най-добрия начин.

Заздравете имунната си система

Освен основната профилактика на заболяванията, най-добрата (и единствена реална) защита срещу болестта е силната имунна система. Тялото ви е по-способно да се пребори с болестите, когато имунната ви система е слаба.

Сега е времето да се съсредоточите върху всички здравословни навици, които може би сте отлагали. Започнете ежедневни дейности и избор на храна, които подкрепят имунната ви система и ги превърнете в навици, които ще доведат до подобряване на здравето през целия живот. Осигурете си адекватен сън, свеж въздух и слънчева светлина ежедневно. Освен това, останете хидратирани, минимизирайте прекомерно преработените храни и не забравяйте да ядете достатъчно микроелементи, когато можете.

Други съвети

• Кихайте и кашляйте в кърпичка или в лакътя си. Избягвайте да докосвате лицето си с немити ръце.

Ако проявявате симптоми или сте в близък контакт с болен, използвайте маски за лице напр. хирургическа маска или маска с филтър.

• Избягвайте тесен контакт с хора, които са болни, особено с хора, проявяващи респираторни симптоми и висока температура.
• Останете вкъщи, когато сте болни.
• Редовно и старателно почиствайте повърхности, като плотове и дръжки, с дезинфектант.

Как може да се защитите по време на пътуване?

Всъщност в този момент не трябва да пътувате никъде. Избягването на пътуването - дори пътуването в рамките на вашия собствен град - е най-добрият начин да спрете разпространението на коронавирус. За указания за пътуване се консултирайте с местните или държавните власти и бъдете в течение с ограничения за пътуване, ако има наложени такива

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари