Коронавирусът у нас: 10 на сто от заразените са деца

1
Лекарите отново призоваха родителите да не изпращат децата си на училище, ако имат дори един симптом на неразположение
Лекарите отново призоваха родителите да не изпращат децата си на училище, ако имат дори един симптом на неразположение

10 на сто от всички новозаразени са деца, показват данните

Тревожна остава ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Отново над 11% положителни проби за последното денонощие.

10 на сто от всички новозаразени са деца, показват данните. Увеличават се и паралелките под карантина в училищата.

А нов случай на дете, изгубило битката с болестта, разтърси Стара Загора.

За последните 24 часа 300 деца са регистрирани с инфекцията - от общо над 2 800 нови заразени у нас. По данни на здравното министерство децата на лечение в болница вече са 102. Това обаче не означава, че вирусът протича по-тежко при по-малките пациенти, успокоиха лекари. Въпреки това, макар и рядко, се стига и до трагичен край. Като в Стара Загора, където почина 11-годишно момче. То е трябвало да бъде транспортирано в Пирогов, но рязко се е влошило.

11-годишният Стивън е лекуван близо месец в болницата в Стара Загора. Изписан е за домашно лечение, но само три дни по-късно се влошава.

Като отидохме при личната лекарка, тя ни каза, че веднага трябва да се върнете в детско отделение в болница, защото не е нормално да диша така”, разказва бащата пред NOVA

Не знам как са го изписали с това тежко състояние. Не беше изобщо за дома”, казва д-р Даниела Кънева.

Така Стивън отново постъпва в болница.

Детето се подобри, вечерта във вторник се почувства още по-добре и в сряда вече се влоши - започна да повръща кръв. До последния момент казваха, че детето ми е добре и няма шанс да го изгубим, но той почина в ръцете ми”, разказва майката на Стивън.

Бащата е на мнение, че Стивън е бил лекуван неправилно.

От лечебното заведения твърдят, че детето е получило всички необходими грижи. А до фаталния край се е стигнало заради тежки придружаващи заболявания, които не са били диагностицирани до момента. Лекарите отново напомниха, че коронавирусът не бива да се подценява, независимо от възрастта на пациента.

COVID-19 инфекцията е смъртносносна болест. В това няма никакви съмнения. Заявявам го най-отговорно особено сега след като изгубихме дете на 11 години”, казва проф. Петрана Чакърова.

Все още няма научни данни делта вариантът да протича по-тежко при по-младите, казват пулмолози. А по-големият брой хоспитализирани деца при четвъртата вълна се дължи най-вече на по-лесното предаване на инфекцията.

Не защото вирусът кара тези деца да боледуват по-тежко, а защото много повече от тях боледуват и в резултат на това много повече от по-чувствителните могат да се заразят”, обяснява д-р Александър Симидчиев.

Ръст на децата с оплаквания отчитат и медицинските специалисти в училищата. Между 5 до 10 ученици минават всеки ден през лекарския кабинет. А със застудяването на времето ставало все по-трудно да се определи какво е заболяването.

Лекарите отново призоваха родителите да не изпращат децата си на училище, ако имат дори един симптом на неразположение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари