Корнелия Нинова: Председателят на НС да дойде на работа

0
Според Нинова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са пропилели един месец игри за търсене на мнозинство
Според Нинова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са пропилели един месец игри за търсене на мнозинство Снимка: Facebook

Според Нинова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са пропилели един месец игри за търсене на мнозинство

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова поиска отговор от председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков кога ще заработят комисиите и кога ще се гледат в правна комисия предложените от левицата промени в Наказателния кодекс (НК). В отговор Желязков посочи, че още вчера, когато е постъпило искане от „БСП за България“, е разпоредил на правна комисия да бъдат включени за разглеждане двата законопроекта на левицата за изменение и допълнение на НК, предаде БТА.

Председателят на НС Росен Желязков да дойде на работа и да ни отговори на един въпрос, защото го нямаше сутринта на председателски съвет, настоя Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Тя посочи, че 49-ото НС е конституирано преди един месец - време, по думите ѝ, абсолютно загубено за законодателна работа. Първата и втората политическа сила го пропиляха в игри за търсене на мнозинство, коментира Нинова. Абсолютно нормално е, докато те си играят тези игри, да заработят комисиите на парламента, да се приемат належащите закони, за които всички тук лицемерно се кълнат колко са важни, смята тя.

Председателят на ПГ на "БСП за България" коментира, че не са успели да постигнат съгласие за ръководство на комисиите, но поне са ги събрали като членски състав. Тъй като нямат ръководства, единствено председателят на НС може да ги свиква и да определя дневния ред, обясни тя. Нинова посочи, че днес и утре ще заседават всички комисии на парламента с дневен ред от една единствена точка - приемане на правила за работа. Това ще отнеме точно три минути, защото ще се препишат старите правила и точка разни, по която вероятно няма да има разни, коментира тя. И попита ръководството и конкретно Желязков: "Защо продължавате да губите времето на парламента – ГЕРБ като политическа сила, опитвайки се нещо да сглобяват като мнозинство, вие като председател, не давайки ход на съществена работа на комисиите?".

Корнелия Нинова съобщи, че вчера от левицата са внесли писмо до председателя на парламента днес в дневния ред на правната комисия да бъдат включени промени в Наказателния кодекс. "Докога ще гледаме безучастно всеки ден по пътищата на България да се избиват хора от пияни и дрогирани безотговорни шофьори", попита тя. Нинова отбеляза, че този закон е минал на първо четене в предишния парламент и има пълно съгласие. Прокуратурата си измива ръцете с Народното събрание, казва законът е лош, не можем тези хора да ги осъдим, посочи тя. Предложили сме да няма условни присъди, да се отнемат моторни превозни средства и собственост, отбеляза председателят на БСП. Тя добави, че са предложили и увеличение на наказанията за трафиканти и превозващи мигранти.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков посочи, че още миналата седмица при, по думите му, изключително бурния дебат за нестандартния механизъм на избора на комисии, ясно е било казано, че комисиите ще се свикат и ще се ръководят от председателите, които са били такива в предишното НС. Дневният ред беше съобщен още миналата седмица – приемане на правила и точка разни, като в точка разни самата комисия може по силата на мнозинството, което ще се формира в нея, да определи всички необходими важни проекти за закони и проекти за решения, обясни той. Още вчера, когато постъпи вашето искане, съм разпоредил на правна комисия да бъдат включени за разглеждане двата ваши законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, заяви Росен Желязков. Това нещо Ви е съобщено сутринта на председателски съвет, бях уведомен, че Вие сте уведомена за това нещо, обърна се той към Корнелия Нинова. „Ако не сте била уведомена, ето от мен получавате отговор на въпроса, защото се явих по Ваша заповед да отговоря на това нещо“, добави Желязков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари