Корнелия Нинова: Правителството харчи парите на данъкоплатците непрозрачно

3
Най-важно е парите да помогнат на хората, а не на правителството да оцелее до края на мандата, категорична е лидерката на БСП
Най-важно е парите да помогнат на хората, а не на правителството да оцелее до края на мандата, категорична е лидерката на БСП Снимка: БГНЕС

"Години наред сме свидетели, че правителствата на ГЕРБ, не само последното, харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения, а понякога и с партийни пристрастия”.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова аргументира предложението на левицата за създаване на временна комисия, която да следи харчовете от бюджета за справяне с COVID-кризата, предаде репортер на БГНЕС.

Според Нинова в края на всяка една бюджетна година кабинетът харчи между 1,5 и 2 млрд. лева, без решение на Народното събрание и без актуализация на Закона за бюджета.

Многократно сме били свидетели на еднолични решения на премиера Борисов, който пътувайки с джипа из страната, през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение, без оценка на ефекта от това, най-често за партийни цели или предизборно”, заяви още Нинова от парламентарната трибуна.

Според Нинова в момент, в който се очаква държавата да тегли нов заем и да харчи значителни суми за преодоляване на негативните икономически последици от разпространението на болестта, е „два пъти по-наложително” да има контрол и прозрачност. „Най-важно е парите да помогнат на хората, а не на правителството да оцелее до края на мандата”, категорична е Нинова.

Левицата настоява комисията, която да следи какви пари харчи държавата около мерките срещу коронавируса, да се състои от 10 народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка една парламентарна група. Нинова призова още председател на комисията да бъде депутат от опозиционна политически сила, за да не се стига до вариант „управляващи да проверяват управляващи”. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари